După două luni de izolare, mulți se străduiesc să întoarcă timpul. Chiar și cu riscul unui nou val.
Obligați de vremuri, am sărbătorit Paștele în case. Acum ne dorim să reformăm învățămintele sfinte și să reaprindem lumina, chiar și cu câteva săptămâni întârziere.
Pregătind marea moțiune de cenzură din vară, politicienii își fac antrenamentul lansând un șir de moțiuni simple, în timp ce fotbaliștii așteaptă pe margine reluarea campionatului, chiar și fără spectatori prin tribune (ei sunt oricum obișnuiți cu lipsa privitorilor).
Întrebat în cadrul unei discuții televizate care sunt resursele ce ar permite punerea în practică a ideilor liderilor PSD, purtătorul de cuvânt al social-democraților a răspuns „Nu știu!”. Nu contează de unde, contează să arăți că ești prezent.
Guvernul nu se arată încă pregătit să readucă creșterea economiei. Singura reacție pozitivă este cea prin care s-au asigurat sumele necesare plății șomajului tehnic. Încă nu poate fi cuantificat efectul pe care îl va avea plata unei părți a salariilor celor care vor fi reprimiți la vechile locuri de muncă, atâta vreme cât multe dintre ele au dispărut cu totul.
Nu știm câte companii vor fi capabile să creeze noi locuri de muncă, atâta vreme cât băncile nu se înghesuie să ofere credite prin programul IMM Invest, solicitările aprobate fiind de sub 5%.
Există riscul ca România să nu poată atrage cele 5 miliarde de euro puse la dispoziție de UE. Fără a prezenta celor de la Bruxelles programe clare, banii se vor duce spre alte zări.
Palatul Victoria a anunțat ca un mare succes faptul că firme românești s-au orientat rapid către producția de măști, de biocizi sau echipamente necesare în luptă cu pandemia. Dar nu a anunțat care este volumul comenzilor pe care le-a făcut către aceste companii. Sau dacă a realizat comenzi de echipamente pentru irigații, într-un an în care agricultura are nevoie de ele, mai mult ca oricând.
Răspunsul la apariția unui nou val al pandemiei nu mai poate fi identic cu cel din martie – mai. Încrederea mediului de afaceri a scăzut, deja, sub cel atins la criza financiară precedentă.