Încă un episod al tensionării relațiilor Franței cu Belarus: Ambasadorul francez la Minsk a fost expulzat

Nicolas de Bouillane de Lacoste, ambasadorul Franței la Minsk, a părăsit duminică Belarusul după ce i s-a cerut oficial să facă acest lucru până cel mai târziu luni, 18 octombrie. Purtătorul de cuvânt al ambasadei Franței a precizat că autoritățile de la Minsk nu au explicat motivul pentru care Ministerul de Externe al Belarus cere plecarea ambasadorului Nicolas de Bouillane de Lacoste. Ambasadorul s-a conformat și a părăsit duminică seară Minskul. Și-a luat rămas bun de la personalul ambasadei franceze și a adresat poporului belarus un mesaj video ce urma să apară pe site-ul ambasadei luni.

O precizare importantă: ambasadorul francez nu a prezentat niciodată scrisorile sale de acreditare președintelui Alexandr Lukașenko. Ca și alte state europene, Franța nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din luna august anul trecut, care îi confereau lui Lukașenko un al șaselea mandat de președinte, urmat de mai multe luni de aprige manifestații, fără precedent în această fostă republică sovietică aliată acum a Rusiei lui Putin.

Reamintim că un moment de accentuată tensiune între Paris și Minsk a avut loc și în luna mai anul acesta, când Belarus a acuzat Franța de «piraterie aeriană» deoarece a refuzat intrarea unui avion de linie belarus în spațiul aerian francez. Tot atunci, și Polonia își închisese spațiul aerian pentru avioane ale Belarus după ce autoritățile de la Minsk deturnaseră un avion de linie pe ruta Atena-Vilnius, forţându-l să aterizeze la Minsk pentru a recupera un opozant de frunte față de regimul Lukașenko, aflat la bordul aparatului respectiv. Actul iresponsabil al autorităților lui Lukașenko a provocat la vremea respectivă un val de proteste, condamnări la nivel internațional, urmat de instituirea a noi sancțiuni ale Uniunii Europene.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW