Încetarea focului este, pentru moment, respectată în Nagorno Karabah

Armenii protestează împotriva acordului semnat sub egida Rusiei

După acordul de încetare a focului în Nagorno Karabah, semnat între Armenia și Azerbaidjan sub egida Rusiei, armenii au ieșit cu miile la proteste împotriva atitudinii primului-ministru, Nikol Pachinian, pe care-l acuză de trădare semnând un astfel de acord.

Corespondenți ai agențiilor de presă prezenți la Erevan relatează că, în acest moment, încetarea focului este respectată. Forțele „de interpoziţie” ruse s-au instalat în provincia Nagorno Karabah, precum și în cele șapte districte din jurul acestei provincii, ocupate de Armenia de aproape 30 de ani. Corespondentul RFI relatează că ceea ce i-a surprins pe observatori, începând chiar de miercuri, a fost rapiditatea cu care Rusia și-a instalat cei aproape 2.000 de militari în Nagorno Karabah și în cele șapte districte ce urmează ca în trei zile să fie returnate Azerbaidjanului. Forțele ruse distribuie cu mare operativitate hărți din care populația să vadă locurile în care ele vor patrula, unde vor fi instalate posturi de observație. Armeni plecați în refugiu în perioada luptelor armate și a bombardamentelor, proveniți din zone ce vor fi recuperate de Azerbaidjan, revin să-și recupereze bunurile din locuințele aflate în districtele respective, unde nu vor să se mai întoarcă.

10 oponenți ai acordului de încetare a focului, arestați la Erevan

Zece figuri importante ale opoziției armene pro-occidentale au fost arestate joi sub acuzația de a fi inițiat violentele manifestații de la Erevan împotriva semnării de către primul-ministru a acordului ce consfințește victoria Azerbaidjanului în conflictul din Nagorno-Karabah. În noaptea de luni spre marți, imediat după intrarea în vigoare a încetării focului, aproape trei mii de protestatari au năvălit în sediile guvernului și parlamentului pe care le-au vandalizat, iar pe primul ministru l-au bătut și rănit, acuzându-l de” trădare”, de vinderea „pământului nostru, a bisericilor noastre” și i-au cerut demisia.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW