17.6 C
București
vineri, 23 octombrie

Index.hu, site critic la adresa puterii – viitoare victimă a unor mașinațiuni pentru a i se închide gura

În zece ani, constată corespondenta RFI la Budapesta, primul-ministru Viktor Orban “și-a pus la picioare” aproape toată presa publică ungară, făcând uz de o metodă “împrumutată” de la Vladimir Putin: și-a pus persoane apropiate să cumpere o mulțime de publicații și alte mijloace media private. Viitoarea sa victimă, crede corespondenta RFI, ar putea să fie și mult-vizitatul site Index.hu. Independent și critic, acesta este prima sursă de informare din Ungaria, după Google, Yahoo și YouTube.

“Independența site-ului Index.hu este în pericol”. Acest mesaj semnat de jurnaliștii primului site web din Ungaria, spune corespondenta RFI, sună realmente ca un strigăt de alarmă. Pe hârtie îi este asigurată independența editorială, dar în practică situația este alta. Oameni de afaceri apropiați premierului Viktor Orban au reușit deja să intre în capitalul întreprinderii.

După o analiză la fața locului, corespondenta amintită ajunge la concluzia că, de la instalarea sa la putere acum zece ani, “premierul ungar și-a pus la picioare mijloacele de informare publice”. Urmând exemplul lui Vladimir Putin, și el și-a pus prietenii să cumpere o multitudine de mijloace de informare private: posturi de radio, TV și jurnale. În total, aproape 500 de organe de presă “care difuzau informații partizane sau practicau dezinformarea”.

Un site foarte vizitat

Partidul la putere dorește să pună mâna și pe Index.hu, unul dintre ultimele mijloace de informare independente, spune RFI. Judit Windisch, jurnalistă la săptămânalul economic “HVG”, spune că s-au găsit motive care determină ofensiva contra lui. Index.hu “este jurnalul online care se bucură de cea mai mare audiență. În perioada crizei sanitare a avut până la 1,7 milioane de vizitatori – un rezultat excepțional”.

“Strategia lui Viktor Orban nu este nouă”, explică pentru RFI și jurnalistul Attila Mong. .”Publicațiile cumpărate de putere joacă apoi un rol important în vânarea altora. Ele încearcă să demoleze presa independentă, să o târască în noroi…Încearcă să arate că ar fi doar niște activiști politici”, a comentat Attila Mong.

“Violare gravă” a valorilor UE

Potrivit OSCE, subliniază corespondenta RFI, peisajul mediatic “dezechilibrat” și accesul “restrâns” la informație l-au ajutat pe Viktor Orban să obțină un al treilea mandat consecutiv, în 2018, la conducerea guvernului. Declinul jurnalismului independent în Ungaria, reamintește RFI, a condus Uniunea Europeană la declanșarea împotriva Ungariei, la sfârșitul anului 2018, a unei proceduri excepționale pentru riscul de “violare gravă” a valorilor Uniunii Europene (procedura articolului 7 din Tratatul european).

Potrivit jurnaliștilor de la Index.hu, există se pare, în sertare, un plan de restructurare a site-ului – un plan ce amenință independența redacției. Mulți comentatori, citați de corespondenta RFI, spun că peisajul mediatic ungar se apropie din ce în ce mai mult de modelul rus.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW