Un puternic tsunami s-a abătut sâmbătă seară pe coastele strâmtorii indoneziene ce separă insulele Java și Sumatra, în urma unei erupții vulcanice. Bilanțul, încă provizoriu: 168 de morți și aproape 800 de răniți. Pagubele materiale sunt considerabile. Autoritățile locale au comunicat că bilanțul victimelor și al pagubelor se agravează.
Sute de clădiri au fost pur și simplu rase de valurile ce s-au revărsat pe coastele meridionale ale insulei Sumatra și extremitatea occidentală a insulei Java. Valurile s-au dezlănțuit după erupția vulcanului Anak Krakatoa. 20 de persoane sunt date dispărute. Imagini difuzate de posturile de televiziune arată efectele catastrofei naturale pe plaja Carita, o zona turistică foarte frecventată de pe coasta de vest a insulei Java.
Eroare de previziune
Potrivit autorităţilor locale, citate de RFI, tsunami-ul s-ar fi produs ca urmare a unei maree anormale conjugată cu o alunecare de teren submarin provocată de erupția vulcanului Anak Krakatoa, care este o mică insulă din strâmtoarea ce separă Java de Sumatra. Combinația dintre cei doi factori pare să fi cauzat brusc un tsunami ce a lovit coastele ambelor insule indoneziene. Agenția geologică indoneziană a declanșat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ceea ce s-a petrecut. Sunt emise date privind o eroare de apreciere a evoluției situației. Inițial s-a spus că valurile de apă nu sunt un tsunami, ci o maree montantă și populația a fost chemată să nu se panicheze. «Aceasta a fost o greșeală și ne pare rău», deși se știa că erupțiile vulcanice submarine pot provoca tsunami, a declarat Centrul internațional pentru fenomenul tsunami. În plus, Centrul indonezian pentru vulcanologie și gestionarea riscurilor geologice arată că vulcanul Anak Krakatoa dădea semne de activitate intensificată încă de la începutul săptămânii. Anak este o mică insulă vulcanică ce a apărut din ape la o jumătate de secol după erupția ucigașă a acestui vulcan din 1883 (care a provocat moartea a zeci de mii de persoane). Acesta este unul din cei 127 vulcani activi din Indonezia.
*
Reamintim că, nu demult, la 28 septembrie, un puternic seism cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter a fost urmat de o imensă maree care a devastat localitatea Palu, situată în Celebes și împrejurimi, provocând moartea a cel puțin 2073 persoane. Alte 5.000 de persoane sunt în continuare date dispărute, cea mai mare parte fiind îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse. În 2004, un tsunami provocat de un seism cu magnitudinea de 9,3 grade pe scara Richter în largul insulei Sumatra a ucis 220.000 de persoane pe coasta Oceanului Indian, dintre care 168.000 locuitori ai Indoneziei.
23-12-2018. 2+3=5 ALLAH; 18+1+2=21 MAHOMED numerele literelor și laturilor numelor divine. Acesta este calculul matematic ceresc care a indicat proveniența erupției vulcanului Anak Krakatoa și a tsunamiului devastator din insulele Sumatra și Java, Indonezia.