15.4 C
București
luni, 19 octombrie

Investitorii italieni din România au o nouă conducere

  • Confindustria România are un nou preşedinte
  • Giovanni Vilabruna: „Am venit în România acum aproape 34 de ani și de atunci am rămas aici”

Giovanni Vilabruna, directorul Ansaldo Nucleare România, este noul preşedinte al Asociaţiei Confindustria România. Echipa lui Villabruna în cadrul Confindustria România în perioada 2018-2020 este alcătuită din: Alessandro Romei (RINA SIMTEX) în calitate de Prim Vicepreședinte; Giulio Bertola (ADV COMMUNICATION), Nicola Longo Dente (UNICREDIT); Roberto Falato (BOSCOLO & PARTNERS CONSULTING), Fausto Mastrini (AUTO PERUGIA), Wolfgang Meier (PIRELLI); Alessio Miconi (OMA ROMANIA) si Marco Nicastro  (AGRO MAGISA).

In plus au mai fost alesi de catre Adunarea membrilor si: Vincenzo Gaudino (TELECOMPONENTI ROMANIA); Luca Rabbia (GOLD PLAST); Davide Crovetti (SCG BUILDING) si Andrea Infriccioli (BANCA IFIS).

Cine este Giovanni Villabruna?

Sunt, în primul rând, reprezentantul societății Ansaldo Nucleare în România din anul 1984, când am venit în România pentru a urmări proiectul de construcţie şi punere în funcţiune a Unităţilor 1 şi 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, iar, de curând, am fost ales președinte al Patronatului Confindustria România, funcție de care mă simt onorat și, în același timp, sunt conștient de responsabilitatea asumată.

De când faceţi afaceri în România?

Am venit în România acum aproape 34 de ani și de atunci am rămas aici. În această lungă perioadă de timp, am avut posibilitatea să asist la numeroase schimbări care au avut loc în România, având de asemenea oportunitatea să mă integrez în sistemul acesteia, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional, să apreciez calitățile şi să înţeleg problemele din această ţară, pe care o consider o parte din viața mea. 

Cum vi se pare că a evoluat sau involuat economia românească în ultimii ani?

Aşa cum spuneam, am ajuns în România în perioada dinainte de Revoluţie, atunci când  lucrurile se desfășurau în cu totul alt mod. După anul 1989, România a trecut printr-un profund proces de schimbare, făcând tranziția pentru a ajunge la stadiul actual de democrație. Nu putem vorbi, așadar, decât de o evoluție a țării din toate punctele de vedere, nu doar economic. Aderarea României la Uniunea Europeană și deschiderea către piața comună au reprezentat un important punct în consolidarea economiei țării, iar fondurile europene puse la dispoziție odată cu aderarea au contribuit la atragerea multor investitori străini. Mai sunt, desigur, pași importanți de făcut pentru o economie românească  mai stabilă și mai puternică. Raportându-ne la situația actuală, știm cu toții că România este deficitară la capitolul infrastructură, iar impredictibilitatea politicilor fiscale, din păcate, nu face decât să îngreuneze investițiile. Consider, şi nu doar eu, că România are multiple avantaje competitive care trebuie valorificate, nu irosite.

Aţi recomanda şi altor investitori italieni să vină în România?

În ciuda impredictibilității politicilor fiscale de care aminteam mai devreme, România este o țară mult mai “așezată”. Mă refer la faptul că investițiile speculative caracteristice primilor ani de democrație în România nu mai au teren, dar în schimb sunt foarte oportune investițiile pe termen mediu și lung. România are, așadar, nevoie de investiții majore în infrastructură, în agricultură,  in sănătate.

De cât timp faceţi parte din Confindustria?

Ansaldo este membru istoric al Confindustriei Italia, iar în România am păstrat tradiţia, devenind membru asociat în Confindustria România din anul 2008. 10 ani mai târziu, ca urmare a unor discuţii cu reprezentanţii societăţilor şi instituţiilor italiene, am decis să candidez pentru președinția acestui Patronat, pentru că mi-am dorit să mă implic activ în susținerea și dezvoltarea asociaționismului, în care am crezut şi cred în continuare cu tărie.

Ce planuri de viitor aveţi?

Îmi doresc să consolidez reprezentativitatea Patronatului Confindustria România, iar acţiunile din programul meu de prezidenţie pentru următorii doi ani sunt concentrate pe acest obiectiv.  Orice asociație este reprezentativă prin prisma numărului de asociați și a datelor statistice pe care le reprezintă – număr de angajați şi cifra de afaceri. Ne dorim, așadar, să creștem nu doar cantitativ, ci și calitativ. Astfel, pentru a atinge acest obiectiv sunt convins că trebuie să dedicăm timp şi să ascultăm cu mare interes nevoile asociaţilor noştri, să avem un dialog constant cu aceştia, indiferent dacă vorbim de întreprinderi mici, mijlocii sau mari, aşa cum de altfel este structurată şi Confindustria Italia, astfel încât să putem răspunde cât mai corespunzător la exigenţele acestora. Totodată, aş dori să extindem prezenţa noastră pe întreg teritoriul ţării. Patronatul Confindustria România trebuie să fie elementul de legatură între activitățile societăților italiene pe care le reprezentăm și mediul de afaceri din România. 

În discursul de după Adunarea Generală aţi vorbit despre unele probleme economice cu care se confruntă România. Cum poate Confindustria să se implice în rezolvarea acestora?

Confindustria România este un Patronat recunoscut de Guvernul Român și în acest rol al nostru, ne implicăm în susținerea și promovarea unui mediu de afaceri sănătos și competitiv atât pentru întreprinzătorii italieni cât și pentru ceilalți investitori străini sau români. Suntem afiliați Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), ceea ce ne permite ca, împreună cu partenerii noștri, să fim și mai reprezentativi în raport cu instituțiile centrale ale țării pe problematici cum ar fi Codul Muncii, Codul Fiscal etc., precum si cu institutiile locale. Problemele cu care se confruntă investitorii italieni sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreg antreprenoriatul, deci atunci când promovăm demersuri pentru soluționarea anumitor aspecte de ordin economic, social, fiscal, rezultatele pozitive se reflectă asupra întregului mediu de afaceri.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW