Berea este cea mai consumată băutură alcoolică de pe întreaga planetă. După apă și ceai, berea se clasează pe locul trei al celor mai vândute băuturi din lume. Berea este și cea mai veche băutură din lume, datând din vremurile Mesopotamiei Antice.
Vara, berea este o adevărată minune răcoroasă. Consumată atât de bărbați cât și de femei, berea este nelipsită din frigider, din baruri și terase. În continuare îți vom prezenta din ce și cum se fabrică berea, dar și care sunt tipurile existente.
Cum se prepară berea
Berea are în componență doar patru ingrediente și un lichid care conține amidon. Procesul de fabricare a berii începe odată cu obținerea malțului, care, de fapt, este orz germinat și uscat. În timpul germinării, în orz se activează enzime care transformă amidonul în maltoză. Al doilea pas constă în măcinarea malțului și amestecarea lui cu apă cald. De aici se obține o compoziție numită must de bere, care se fierbe aproximativ o oră în cazan de alamă sau oțel inoxidabil.
După această etapă, urmează adăugarea hameiului. Hameiul este ingredientul care oferă berii gustul amărui și aroma specifică. De asemenea, hameiul are proprietăți bactericide care ajută la conservarea berii. Gustul berii este dat în această etapă și depinde de cantitatea și temperatura la care se adaugă hameiul, dar și de timpul în care este lăsat în bere.
Amestecul este lăsat la răcit, iar când devine călduț se adaugă drojdia și începe fermentarea. În această etapă maltoza se transformă în alcool și dioxid de carbon. După câteva săptămâni de fermentare are loc filtrarea berii.
Acesta este procedeul clasic de producere al berii. În funcție de tipul de bere și de specificul zonei, fiecare etapă poate varia, însă ingredientele rămân aceleași: malț, apă, hamei și drojdie.
Tipuri de bere
Textura și aroma berii diferă în funcție de fermentație. Aceasta poate fi de joasă frecvență sau de înaltă frecvență. Din punctul acesta de vedere am putea spune că există două tipuri de bere. În ambele categorii, regăsim însă mai multe sortimente. Sortimentele diferă în funcție de rețeta berarului. Așadar, numărul total al tipurilor de bere a depășit 50, însă principalele sunt:
Berea cu fermentație joasă sau Lager
Acest tip de bere este obținut prin fermentarea drojdiei la o temperatură cuprinsă între 5 și 13 grade în prima săptămână, scăzând treptat până ajunge la o temperatură cuprinsă între 0 și 2 grade. Berea Lager se împarte în mai multe categorii.
Pilsner, Special și Extra Lager
Berea Lager este o bere blondă, care are aproximativ 4-5% alcool și o compoziție și spumă mai ușoară decât alte beri. Această bere are un gust puțin amar și o aromă discretă, însă extra lager are o aromă mai puternică. Pilsner este cel mai cunoscut tip de bere și reprezintă două treimi din producția mondială de bere.
Bock și Black
Ambele beri sunt brune și au 5-6% alcool. Spuma este cremoasă, iar aroma puternică și amăruie. Aceste tipuri de bere au un gust mai intens când sunt consumate la o temperatură mai ridicată.
Bere cu fermentație înaltă sau Ale
În cazul berii cu fermentație înaltă, acest proces are loc la o temperatură cuprinsă între 14 și 25 de grade Celsius și durează aproximativ 3-6 zile. Aceste beri au, de obicei, un gust mai intens, bogat și complex. Și acest tip de bere are câteva sortimente celebre, printre care:
India Pale Ale
Berea India Pale Ale are o culoare deschisă în nuanțe de auriu și chihlimbar. Alcoolul este cuprins între 5 și 7%, iar gustul este amar, având o puternică aromă de hamei.
Stout
Această bere brună are un gust intens și o aromă ce amintește de gustul cafelei. Se consumă la o temperatură ridicată, iar cea mai populară bere stout din lume este berea irlandeză Guinness pe care o găsești pe Alcool-Discont.
Pe lângă numeroasele variațiuni, berea are și o mulțime de beneficii pentru corpul tău. Acum este momentul să savurezi o bere rece cu aromă intensă.