Japonia: Din motive grave de sănătate, premierul Shinzo Abe intenționează să demisioneze

Lovitură politică de teatru în Japonia. La doar 65 de ani, premierul Shinzo Abe a anunțat că intenționează să demisioneze din funcţia de premier din cauza unor serioase probleme de sănătate. Vizitele recente la spital pun la îndoială capacitatea sa de a se menține în importanta funcție actuală. A fost constatat un reviriment al vechii sale maladii cronice intestinale care riscă să se agraveze. În consecință, Shinzo Abe demisionează “pentru a nu perturba scena politică națională”.

Demisia lui Abe provoacă bulversare în viața politică japoneză. El deține postul de premier din 2012 – un record de longevitate pentru un prim-ministru japonez. Problema care se pune este că domnia sa nu are în acest moment un succesor evident, intenția lui Shinzo Abe fiind dintotdeauna să rămână în funcție până la finele acestui al treilea (și ultimul) mandat de președinte al Partidului liberal-democrat (PLD), în septembrie 2021.

Reamintim că Shinzo Abe a părăsit prima oară funcția, din motive de sănătate, în 2007, după doar un an de activitate ca premier. El suferă, încă de la vârsta de 17 ani, de rectocolită hemoragică, o maladie incurabilă a intestinelor. De la revenirea sa la putere în 2012, un medicament i-a permis atenuarea simptomelor. Maladia a reapărut însă, recent, într-o formă mai gravă.

Efecte la bursa din Tokio

Corespondenții de presă anunță că informația referitoare la intenția de a demisiona a lui Shinze Abe a avut efect imediat la bursa din Tokio, care vineri dimineață înregistrase deja o cădere de 1,4%. “Părintele” strategiei de creștere denumită “Abenomics”, Shinzo Abe încarna stabilitatea politică, asigurată în toți cei aproape opt ani de guvernare. Sub guvernarea sa, bursa din Tokio și-a dublat valoarea. A avut însă probleme la acest început de an legate de modul dezaprobat de gestionare a pandemiei de coronavirus, chiar dacă, totuși, Japonia este mai puțin lovită de virus în comparație cu alte țări.

- PROMO - img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW