Cursul euro stabilit de BNR a crescut joi la un nou maxim istoric de 4,7834 lei. La rândul său, dolarul a atins un nou record, de 4,5078 lei, iar francul elvețian a sărit la 4,5078 lei, nou maxim al ultimilor cinci ani.
Nici prețul gramului de aur nu s-a lăsat mai prejos și a crescut de la 229,0604 lei la 229,4268 lei, al șaselea record consecutiv al ultimelor două săptămâni.
În cazul în care banca centrală a decis că este momentul să lase cursul ceva mai „liber”, este de așteptat ca în următoarele zile să vedem euro și mai aproape de 4,8 lei. Piața a dat mai multe semnale că este necesară o depreciere în lipsa unei oferte consistente de valută, evoluție consemnată marți de Banca Centrală Europeană, care a stabilit o cotație de 4,7823 lei.
Tranzacțiile din piață au evidențiat lipsa de euro, ele realizându-se între 4,78 și 4,791 lei.
La nivelul caselor de schimb ale băncilor, cele mai ridicate cotații de vânzare le avea BCR cu 4,8520 lei/euro, urmată de ING cu 4,8471 lei și Raiffeisen Bank cu 4,8445 lei.
În spatele acestei evoluții stau indeciziile politicienilor locali în privința alegerilor parlamentare din acest an, care au creat instabilitate în piața valutară.
Discursul se schimbă zilnic, iar ceea ce se critică astăzi se va schimba cu 180º mâine. Dovadă stă recordul de Ordonanțe de Urgență al executivului PNL, partid care cu doar câteva luni înainte critica modul de guvernare al PSD.
Deprecierea leului este provocată și de creșterea cererii de valută din partea importatorilor, care trebuie să își plătească furnizorii externi.
Creșterea economică bazată, în cea mai mare parte, pe majorarea consumului, arată acum cealaltă față a medaliei. Conform datelor prezentate de INS, la sfârșitul anului trecut comparativ cu finalul lui 2018, deficitul comercial a avansat cu 14,3%, echivalentul a 17,28 miliarde de euro.
Pe de altă parte, epidemia de coronavirus a impus măsuri care vor încetini economia Chinei, care fusese deja fragilizată de războiul comercial cu Statele Unite.
Piețele internaționale au răspuns printr-o creștere a plasamentelor în așa-numitele refugii, precum dolarul american, aurul, francul elvețian sau yenul japonez.
Chiar și euro este una dintre „victimele” aversiunii față de risc. Cotațiile lui scădeau joi dimineață la 1,0778 dolari, nivel care se mai înregistra în aprilie 2017, respectiv la 1,061 – 1,064 franci/euro, valori care dau fiori reci celor care au contractat credite în moneda elvețiană, în glorioasa perioadă a pragului de 1,20 franci/euro.
În următoarele zile, euro ar putea atinge pragul psihologic de 4,8 lei, care ar echivala cu o depreciere față de finalul de 2019 de circa jumătate de procent, valoare care nu îi va face probabil pe români să dea fuga să cumpere valută.
Deprecierea leului a devenit o necesitate pentru a putea compensa majorarea îngrijorătoare a diverselor deficite. Comisia Europeană a anunțat deja că este pregătită să anunțe deschiderea procedurii de deficit excesiv.