17.1 C
București
marți, 18 mai

Manifestații în Polonia contra restrângerii dreptului la avort

Mii de persoane au manifestat vineri seară în întreaga Polonie – în ciuda restricțiilor mult mai severe instituite împotriva propagării pandemiei – după ce Tribunalul constituțional a decis limitarea recurgerii, deja restrânse, la avort. Tribunalul a invalidat o dispoziție ce autoriza totuși întreruperea voluntară a sarcinii în cazul constatării unei malformații a fetusului. Imagini prezentând miile de manifestanți la Varșovia, Gdynia, Poznan, Wroclaw, Krakovia au fost difuzate de posturi de televiziune poloneze și europene.

La Varșovia, vineri era a doua zi de proteste, manifestanții purtând banderole pe care era scris „Aveți sânge pe mâini!”. Zeci de polițiști în ținute anti-revolte au fost mobilizați la Varșovia și nu numai. De precizat că decizia adoptată de Tribunalul constituțional prevede că doar violul, incestul și grave riscuri pentru viață și sănătatea mamei pot justifica o întrerupere legală de sarcina.

Corespondentul agenției Reuters la Varșovia relevă că aceste manifestații intervin în momentul în care în Polonia a fost anunțată închiderea, pentru două săptămâni, a restaurantelor, a barurilor, precum și limitarea adunărilor publice cu participare mai mare de cinci persoane, în condițiile în care în această țară are loc o reactivare amplă a pandemiei de coronavirus.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW