Mii de studenți au manifestat la Budapesta împotriva guvernului Orban

Peste 10.000 de persoane, în majoritate tineri,au participat vineri la o manifestație la Budapesta împotriva guvernului Orban, prilejuită de aniversarea insurecției din 1956 împotriva ocupantului sovietic.

Corespondenta RFI în capitala Ungariei relatează că, în condițiile în care guvernul condus de Viktor Orban nu a organizat vreun eveniment oficial în memoria unuia din momentele istorice ale poporului maghiar, studenții de la Teatru și Cinema au chemat cetățenii Budapestei să iasă în stradă. Au dorit să fie adus un omagiu luptătorilor curajoși din 1956, dar și împotriva unor măsuri ale guvernului, în special împotriva deciziei de suprimare a autonomiei universității lor. Așa se face că aproape 10.000 de cetățeni maghiari au defilat în Budapesta în sunetele unor cântece revoluționare și purtând, fiecare, o torţă aprinsă. S-a scandat “Universitatea trebuie să rămână liberă !”.

Corespondenta RFI reamintește că Viktor Orban a suprimat autonomia Universității de teatru și cinematografie și a numit un director ultranaţionalist, Attila Vidnyanszky, care dorește – potrivit propriei sale exprimări – să introducă în această instituție de învățământ “idei naționale și patriotice”. O rezistență puternică, neașteptată a întâmpinat însă premierul Orban, situație confirmată și de profesorul György Karsai, directorul școlii de doctorat a Universității de teatru și cinematografie, citat de RFI.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW