Mario Draghi – omul ales să scoată Italia din complicata criză guvernamentală

După 20 de zile de complicată criză politică, marcată de intense demersuri pentru refacerea majorității guvenamentale, negocieri cu senatorii și deputații soldate cu un eșec zdrobitor, președintele Republicii, Sergio Mattarella, a luat întreaga lume politică prin surprindere. Considerând că numai un guvern instituțional „de înalt nivel” și independent de combinațiile politice poate conduce la ora actuală Italia, Mattarella l-a desemnat pe fostul guvernator al Băncii centrale Europene, pe „tehnicianul” Mario Draghi, să formeze noul guvern.

Această alegere, comentau joi analişti politici ai presei locale, „sancționează criza sistemului politic italian și a aleșilor lui, incapabili să înțeleagă gravitatea acestui moment pentru a găsi o ieșire, în interesul țării”. „Abia născută în 2018, cea de a treia republică este deja terminată”, sublinia într-o amplă analiză „Il Corriere Della Sera”. În schimb, adaugă comentatorul, „operațiunea de salvare a Italiei este acum bine lansată”.

Soluția imediată sugerată de Draghi

Mario Draghi s-a adresat imediat italienilor cu un discurs grav, incluzând soluția de ieșire din situația actuală de o complexitate fără precedent. „În acest moment, a spus el, există două posibilități: formarea imediată a unui nou guvern capabil să facă față gravelor urgenţe actuale sau organizarea de alegeri anticipate”. Chiar dacă alegerile sunt un exercițiu al democrației, susține Mario Draghi, crizele actuale – sanitară, economică și socială – precum și elaborarea cât mai repede posibil a planului de utilizare a fondurilor europene, plan ce trebuie transmis la Bruxelles până la finele lunii aprilie, cere un „guvern în deplină funcțiune, nu unul cu activitate redusă la minimum, inevitabil într-o campanie electorală”.

Mario Draghi – omul potrivit

Mario Draghi (73 de ani), care nu s-a angajat niciodată politic, nu a încetat să facă politică în funcțiile pe care le-a deținut succesiv de la „Bankitalia”, la Finanțe, apoi la Banca Centrală Europeană. Bucurându-se de o mare stimă atât în Italia cât și în Europa, capabil întotdeauna să se adapteze cu ușurință la situații, despre Draghi se știe, potrivit economistei Veronica De Romanis, care l-a cunoscut bine, că „metoda sa este să acționeze rapid și să facă o bună alegere”. Numai că, deși Mattarella a spus că dorește un guvern independent de politică, Mario Draghi va trebui totuși să ceară încrederea parlamentului. Motiv pentru care președintele a chemat la responsabilitate toate forțele politice. Rămâne întrebarea: „Cine va răspunde la apel?”. În plus, încă nu se știe ce fel de guvern va alcătui Mario Draghi. Va fi unul pur tehnic sau va conține totuși câțiva aleși cu mare reputaţie privind competența? Deși nu se știu prea bine pozițiile tuturor partidelor, există speranțe ca, până la urmă, să se contureze o majoritate în sprijinul lui Mario Draghi, obținând sprijin inclusiv din Mișcarea celor 5 stele sau din Liga lui Salvini. La Dreapta, ca și la Stânga, susțin mulți analiști politici, un guvern al lui Draghi ar putea schimba sensibil peisajul politic italian.


Foto: By World Economic Forum – Commons, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38105605

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW