Turcia: Libertatea universitară, în pericol la Istanbul. Erdogan îi califică pe studenții protestatari drept „teroriști”

Președintele Recep Tayyip Erdogan a numit la începutul acestei săptămâni, prin decret, la conducerea prestigioasei universități Bosphore din Istanbul – o instituție de învățământ anglofonă, ce deținea o formă de autonomie – o persoană foarte apropiată lui, mai ales ideologic, Melih Bulu. Măsura a provocat imediat revolta studenților. Marți, poliția turcă a recurs la represiuni brutale şi la cel puțin 170 arestări în rândul tinerilor participanți la protest. Manifestațiile au devenit zilnice în acest bastion universitar unde sunt exprimate poziții față de o multitudine de probleme actuale din viața politică a Turciei: situația femeilor, soarta kurzilor, problema armeniană, homosexualitatea…

Autoritățile răspund cu duritate, fără vreun semn al dorinţei de dialog. Recep Tayyip Erdogan a lansat acuzații grave la adresa studenților. „Noi nu considerăm că acești tineri, care sunt membri ai organizațiilor teroriste, sunt animați cu adevărat de valorile naționale și morale ale țării noastre”, a declarat Erdogan. „Această țară nu va fi dominată de teroriști”, a continuat domnia sa.

Analiști locali, citați de corespondenți ai presei străine, spun că atitudinea lui Erdogan este strâns legată de contextul în care au loc protestele studențești, respectiv pe fondul apropierii noilor alegeri prezidențiale din 2023 și al dorinței sale de a se menține cu orice preț la putere.

Foto: By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68015875

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. TU.RCIA. TU-Tisbitul, RCIA-Crai. Craiul Tisbitul. Evolutionismul desfiintat din aceasta tara, unul din scopurile venirii mele pe Pamant. Acest cancer al invatamantului trebuie invins in mai multe tari, nu numai in Turcia.
    Academicienii si preotii profesori universitari doctori in teologie sunt obligati sa depuna un efort intelectual sporit si sa infaptuiasca manualul Creationismului, care nu a existat niciodata in scoli, si sa cuprinda infaptuirea intregii Creatii, de la lumea nevazuta, cele patru elemente, galaxii pana la ultima insecta de pe Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW