luni, 6 aprilie, 2020
15 C
București

Michel Barnier avertizează: Londra să nu-și facă “iluzii” în privința serviciilor financiare

Dat fiind că Regatul Unit a devenit pentru UE o țară terţă, întreprinderile sale financiare nu vor mai putea accede pe piața europeană fără autorizație, a precizat negociatorul-șef al Brexitului din partea UE.

Michel Barnier nu a întârziat să prevină Londra asupra unor probleme ce vor face obiectul următoarelor negocieri privitoare la viitoarele relații între Uniunea Europeană și Regatul Unit. A cerut Londrei să nu-și facă niciun fel de “iluzii” referitoare la piața serviciilor financiare în relațiile viitoare cu comunitatea europeană. Barnier a reamintit că, după Brexit, întreprinderile britanice își vor pierde de facto “pașaportul” european care le permitea să opereze în mod liber pe piețele financiare ale continentului. Dezastru!! Este știut faptul că “City” își concentrează în prezent peste 78% din activitățile pe piețele de capital și ale investițiilor bancare în Europa. La Londra circulă ideea că instituțiile financiare britanice ar putea beneficia, totuși, și după Brexit de un regim special. Comisia Europeană nu concepe, însă, o astfel de situație. “Brexit este Brexit”- au spus oficiali britanici nu o dată de-alungul celor peste trei ani de negocieri. Într-un bilanţ dat publicității în luna iulie anul trecut, Executivul european amintea încă atunci că “regimul echivalenţelor” – care permite serviciilor financiare ale țărilor terţe (fondurile de pensii, asigurări, bănci) să aibă acces direct pe piața europeană – nu se aplică automat. Comisia Europeană dispune de puteri depline pentru a retrage sau acorda, de la caz la caz, autorizații de acces.

Precizări ale lui Barnier și în Parlamentul European

Marți, Michel Barnier a explicat la Strasbourg, în cadrul dezbaterilor actualei sesiuni plenare a PE, că “nu va exista vreo echivalenţă generală, globală sau permanentă privind serviciile financiare” în relațiile viitoare ale Londrei cu Europa. “Nu va exista, a spus el, nici o congestionare a unei echivalenţe financiare cu Regatul Unit… Ne vom păstra controlul asupra acestor instrumente și ne vom păstra autonomia asupra deciziilor”, a insistat Barnier. Negociatorul-șef european a mai precizat că, în general, “nu vor exista negocieri asupra serviciilor financiare…Verificăm coerenţa și atunci când vom considera posibil, vom acorda echivalenţe privind un sector sau altul din industria financiară”, așa cum se procedează în sistemul cu Canada, cu Statele Unite și cu Japonia. “Nu văd de ce acest sistem financiar nu poate funcționa și cu Regatul Unit”, a spus Michel Barnier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

S-a prelungit starea de urgență cu încă o lună

Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență în România. Aceasta a fost...

80 de angajați pe ambulanță confirmați pozitiv cu COVID-19

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” monitorizează zilnic evoluţia extinderii pandemiei COVID-19 în rândurile angajaţilor din Serviciile Publice de...

Minunata lume nouă

În 16 martie președintele Iohannis a emis decretul 196 prin care s-a recunoscut intrarea României în rândul...

România a depășit 4.000 de persoane infectate cu noul coronavirus

Până astăzi, 6 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.057 de cazuri de persoane infectate cu...

TRENDING