duminică, 23 februarie, 2020
8.2 C
București

Michel Barnier avertizează: Londra să nu-și facă “iluzii” în privința serviciilor financiare

Dat fiind că Regatul Unit a devenit pentru UE o țară terţă, întreprinderile sale financiare nu vor mai putea accede pe piața europeană fără autorizație, a precizat negociatorul-șef al Brexitului din partea UE.

Michel Barnier nu a întârziat să prevină Londra asupra unor probleme ce vor face obiectul următoarelor negocieri privitoare la viitoarele relații între Uniunea Europeană și Regatul Unit. A cerut Londrei să nu-și facă niciun fel de “iluzii” referitoare la piața serviciilor financiare în relațiile viitoare cu comunitatea europeană. Barnier a reamintit că, după Brexit, întreprinderile britanice își vor pierde de facto “pașaportul” european care le permitea să opereze în mod liber pe piețele financiare ale continentului. Dezastru!! Este știut faptul că “City” își concentrează în prezent peste 78% din activitățile pe piețele de capital și ale investițiilor bancare în Europa. La Londra circulă ideea că instituțiile financiare britanice ar putea beneficia, totuși, și după Brexit de un regim special. Comisia Europeană nu concepe, însă, o astfel de situație. “Brexit este Brexit”- au spus oficiali britanici nu o dată de-alungul celor peste trei ani de negocieri. Într-un bilanţ dat publicității în luna iulie anul trecut, Executivul european amintea încă atunci că “regimul echivalenţelor” – care permite serviciilor financiare ale țărilor terţe (fondurile de pensii, asigurări, bănci) să aibă acces direct pe piața europeană – nu se aplică automat. Comisia Europeană dispune de puteri depline pentru a retrage sau acorda, de la caz la caz, autorizații de acces.

Precizări ale lui Barnier și în Parlamentul European

Marți, Michel Barnier a explicat la Strasbourg, în cadrul dezbaterilor actualei sesiuni plenare a PE, că “nu va exista vreo echivalenţă generală, globală sau permanentă privind serviciile financiare” în relațiile viitoare ale Londrei cu Europa. “Nu va exista, a spus el, nici o congestionare a unei echivalenţe financiare cu Regatul Unit… Ne vom păstra controlul asupra acestor instrumente și ne vom păstra autonomia asupra deciziilor”, a insistat Barnier. Negociatorul-șef european a mai precizat că, în general, “nu vor exista negocieri asupra serviciilor financiare…Verificăm coerenţa și atunci când vom considera posibil, vom acorda echivalenţe privind un sector sau altul din industria financiară”, așa cum se procedează în sistemul cu Canada, cu Statele Unite și cu Japonia. “Nu văd de ce acest sistem financiar nu poate funcționa și cu Regatul Unit”, a spus Michel Barnier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Extindere geografică a focarelor de contaminare cu coronavirus

Agențiile internaționale de presă transmit tot mai multe informații ce confirmă o creștere a numărului cazurilor de contaminare și decese...

Angela Merkel: “Deosebirile de poziții, încă prea mari pentru a se ajunge la un acord privind bugetul plurianual al UE”

Vineri seară, șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE, reuniți la Bruxelles pentru a ajunge...

IMGB a devenit istorie

Doosan a decis prin Consiliului de Administrație suspendarea producției IMGB; Aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără...

Primaria Bucuresti a modernizat si dotat 23 de biblioteci

Primaria Bucuresti a demarat, incepand cu anul 2017, un amplu proces de revitalizare a celor 30 de...

TRENDING

Moș Crăciun ocolește leul

Decembrie, așa cum știm de la comercianți,...

Emailuri false în numele ANAF

ANAF atenţionează contribuabilii cu privire la emailuri...