Miniștrii de Interne europeni s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni de urgență ce a vizat soluționarea unor probleme legate de politica Uniunii Europene în domeniul migrației, apărute după recenta debarcare la Toulon, în Franța, a migranților aflați pe nava Ocean Viking, refuzați mai multe zile de autoritățile italiene. A fost adoptat un plan de acțiune în 20 de puncte privind Mediterana centrală. El prevede o încadrare a acțiunilor ONG-urilor, coordonarea operațiunilor de salvare în mare, desemnarea porturilor de debarcare. Este deci un acord care, în opinia ministrului francez de Interne, Gérald Darmanin, permite evitarea reproducerii recentelor dispute legate recent de respingerea, zile întregi, de către italieni a navei Ocean Viking având la bord un mare număr de migranți, inclusiv femei și copii.
Și omologul său italian, Matteo Piantedosi, și-a exprimat satisfacția după adoptarea planului mai sus menționat care, a subliniat el, ”merge în sensul susținut întotdeauna de Italia – o acțiune europeană forte pentru ameliorarea relațiilor și sprijinirea țărilor de origine și de tranzit ale fluxului migrator, fie pentru desfășurarea unor acțiuni vizând oprirea plecărilor, fie pentru ameliorarea mecanismelor de repatriere”.
Planul de acțiune permite repunerea în funcțiune a mecanismului de relocare adoptat în luna iunie de către un grup de 12 state. Mecanism pe care Franța a decis să-l suspende atunci când nava Ocean Viking a sosit în rada portului Toulon, în urmă cu 15 zile. Acest acord a fost rezultatul, în iunie, al președinției semestriale franceze a Consiliului european, semnat însă, atunci, de doar 12 state, între care Franța, Italia sau Germania. Principiul este ca unele state să accepte primirea unor migranți relocalizați pe teritoriul lor, respectiv 8.000 anual, din care 3.500 pentru Germania sau Franța. În schimb, țările de plecare, cum este și cazul Italiei, trebuie să facă oficiul de de a primi navele în porturile lor, să recenzeze migranții la sosire pentru identificarea celor eligibili la azil. Planul în 20 de puncte decis acum la Bruxelles de miniștrii de Interne ai statelor UE coordonează de asemenea operațiunile de salvare și nu rămâne decât să fie aplicat.