Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia revin astăzi la masa negocierilor pentru un nou Contract Colectiv de Muncă.
Discuțiile se reiau după circa 3 săptămâni de pauză. Aceasta a fost motivată de necesitatea de a stabili componența sindicală a Comisiei de Negociere. În total sunt 15 membri de sindicat în Comisia respectivă. Viitorul Contract Colectiv de Muncă va fi valabil doi ani de zile și va cuprinde principalele drepturi ale minerilor și energeticienilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Aici mai activează încă peste 9.000 de salariați. Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă vor începe de la ora 10,30, la Sediul Direcției Miniere.
Alin Munteanu, lider de sindicat în Complexul Energetic Oltenia și președintele Cartel Alfa Gorj, a precizat că ar exista o variantă rapidă a negocierilor. Aceasta ar presupune ca administrația CEO să acorde o creștere considerabilă de salarii. „Se poate să se termine foarte repede negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă. Dacă administrația vine cu o creștere salarială de 40%, atunci se termină foarte repede și trimitem Contractul Colectiv de Muncă la ITM”, a afirmat sindicalistul Alin Munteanu. Contractul Colectiv de Muncă de la CEO va fi valabil până în aprilie 2026.
CEO a publicat Planul de restructurare revizuit
Complexul Energetic Oltenia are de implementat până în 2026 un Plan de restructurare. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. Din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.
Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.
După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. La Complexul Energetic Oltenia sunt anunțate și noi investiții: două grupuri pe gaze naturale și opt parcuri fotovoltaice.
Patru parcuri fotovoltaice vor fi construite alături de OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Turceni vor fi realizate alături de Tinmar Energy, iar centrala pe gaze de la Ișalnița va fi realizată împreună cu ALRO. Pentru noile investiții au fost înființate companii mixte.