Theresa May a promis, după vot, că va reveni în fața deputaților miercuri, pentru a le permite să se pronunțe, printr-un nou vot, dacă sunt contra sau în favoarea unui Brexit «fără acord».
Demersurile insistente și repetate ale doamnei May pe lângă negociatorii europeni pentru a obține noi concesii menite să faciliteze obținerea unui vot favorabil al deputaților britanici pentru acordul de divorț între Regatul Unit și Uniunea Europeană nu au fost, după cum se vede, suficiente. Marți seară, acordul respectiv a obţinut doar 242 voturi pentru, iar 391 au fost împotrivă. Este pentru a doua oară când parlamentul britanic refuză să aprobe acordul de plecare din UE. Prima versiune a textului acordului a fost respinsă la mijlocul lunii ianuarie. De această dată, eșecul înregistrat de doamna May este la fel de zdrobitor, deși a sperat până în ultimul moment să forțeze mâna deputaților reconsultându-i cu doar 17 zile înainte de intrarea în vigoare a termenului de plecare din UE, stabilit pentru 29 martie.
Nici avizul juridic al procurorului general britanic nu a convins
Așa cum s-a anunțat, într-un demers de ultim minut, luni seară, doamna May a ajuns la Strasbourg pentru a se întâlni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de la care a obținut unele «amenajamente» la mecanismul așa-numit «backstop» pentru frontiera irlandeză. Ele aveau drept scop asigurarea fluidității schimburilor comerciale interirlandeze până la găsirea unei alte soluții privind relațiile viitoare ale Regatului Unit cu UE. Foarte așteptat, a venit și avizul juridic al procurorului general Geoffrey Cox pentru textul «ameliorat» adus de dna May de la Strasbourg. Dar și aceste noi garanții oferite de europeni nu i-au convins pe adepții duri ai Brexitului din chiar formațiunea politică a doamnei premier, Partidul conservator. Nu i-au convins nici pe deputații partidului unionist nord-irlandez DUP, care asigură premierului majoritatea parlamentară. Inclusiv aceștia s-au temut de «eternizarea» rămânerii Regatului Unit agățat de dispozitivul «backstop» fără o dată-limită precisă a ieșirii de sub puterea reglementărilor uniunii vamale europene. Așa se face că cei opt «înțelepți» desemnați de partidul nord-irlandez și de adepții înfocați ai Brexitului din rândul conservatorilor pentru a examina noul text al acordului au recomandat respingerea lui.
Un nou vot miercuri
Theresa May a promis în cele din urmă că va reveni în fața deputaților miercuri pentru a le permite să se pronunțe – prin vot – dacă sunt contra sau în favoarea unui Brexit «fără acord». În cazul respingerii acestei variante, joi, le va cere ca, tot prin vot, să se pronunţe asupra posibilității unei amânări a datei plecării din UE. Doamna May a atras însă atenția că Bruxellesul, în cazul unei amânări, cere precizate motivele și scopul amânării. Rămâne de văzut pentru ce fel de Brexit mai are domnia sa marje de manevră în vederea obținerii de noi modificări în textul acordului.
Reacția lui Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE
Într-un mesaj difuzat pe Twitter, Michel Barnier a estimat că Uniunea Europeană a făcut «tot ce i-a stat în putință» pentru a se ajunge la un acord… «Impasul actual poate fi surmontat numai de către Regatul Unit».