Joi seară, președinții rus și american au purtat o convorbire telefonică de aproape o oră, încercând să demineze un context internațional deosebit de tensionat legat de criza ucrainiană. De remarcat faptul că situația este considerată extrem de gravă din moment ce ambii lideri au considerat necesar un al doilea contact telefonic în mai puțin de o lună de zile. Casa Albă a precizat că această nouă conversație a fost realizată la cererea lui Vladimir Putin.
Ca și la prima conversație de la începutul acestei luni, Washingtonul a vizat impunerea, prioritar, a unei «căi diplomatice» pentru ieșirea din criza creată după desfășurarea în ultimele luni la granița Rusiei cu Ucraina a zeci de mii de soldați ruși. Un progres diplomatic, a spus Joe Biden, necesită dezescaladarea în Ucraina. Președintele american i-a spus clar, și cu acest prilej, lui Vladimir Putin că Statele Unite și aliații lor vor răspunde în «manieră fermă» dacă Rusia va decide să atace Ucraina. Biden l-a prevenit pe Putin că Statele Unite vor urmări îndeaproape mișcările armatei ruse la frontiera cu Ucraina.
Kremlinul se declară «satisfăcut» de convorbirea cu Biden
Vladimir Putin, a declarat presei Iuri Ushakov, consilierul diplomatic al Kremlinului, este «satisfăcut» de convorbirea telefonică avută cu președintele american. Discuția a fost «sinceră» și «concretă». Potrivit Kremlinului, Statele Unite și-au arătat «voința de a răspunde preocupărilor principale ale Rusiei». Kremlinul dorește însă «rezultate» la cererile sale de a primi «garanții de securitate». În preajma negocierilor ruso-americane din 10 ianuarie, de la Geneva, Moscova insistă în a susține că «prioritatea priorităților» este negocierea a două tratate ce redefinesc echilibrul și arhitectura Europei». Potrivit lui Vladimir Putin, securitatea Rusiei poate fi asigurată prin interzicerea extinderii NATO și încetarea activităților militare occidentale în apropierea frontierelor Rusiei, zonă pe care Moscova o consideră aparținând sferei sale de influență. Instituirea de noi sancțiuni americane împotriva Rusiei, a avertizat Putin, ar fi «o eroare colosală», riscând să provoace o ruptură totală în relațiile bilaterale. Joe Biden, la fel ca în convorbirea telefonică precedentă, a avertizat că ar putea institui sancțiuni economice «cum nu s-a mai cunoscut» împotriva Rusiei și a liderului rus personal în cazul în care va aviza atacarea Ucrainei.
Pare posibilă o cale diplomatică de soluționare a crizei ucrainiene
Simplul fapt că a avut loc acest contact telefonic este totuși un semnal pozitiv, susțin corespondenții presei internaționale citați de RFI. Poate fi un semnal, după săptămâni de atacuri verbale reciproce și de amenințări abia voalate cu recurgerea la soluții militare, că diplomația și-ar putea intra în drepturi. După negocierile ruso-americane din 10 ianuarie, la 12 ianuarie este prevăzută o întâlnire Rusia-NATO, iar în 13 ianuarie o întâlnire Rusia-OSCE. Rămâne de văzut, subliniază corespondentul RFI la Miami, dacă acest maraton va permite soluționarea contradicțiilor profunde care au dus la actuala criză. Analiști politici de ambele părți spun însă că e greu de crezut că Statele Unite vor face promisiuni la cunoscutele «garanții » de securitate solicitate de Rusia. Ne aflăm în fața a două poziții ce cu greu ar putea fi conciliate, spune corespondentul RFI, ceea ce – așa cum reiese din pozițiile exprimate de Putin până acum – nu este exclus să decidă recurgerea la forță militară.