Orientul Apropiat: bilanțul victimelor în Israel și Gaza este tot mai greu

Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să adopte un document care să oprească măcelul


Foc și fum se vedeau luni dimineață deasupra orașului Gaza, în timp ce avioane israeliene loveau cu forță ținte bine stabilite în această enclavă palestiniană. În ciuda apelurilor la dezescaladare, venite din diverse părți ale lumii, confruntările continuă cu aceeași duritate înregistrată începând de săptămâna trecută. În noaptea de duminică spre luni, aviația israeliană a lovit, fără discriminare, ținte ale islamiștilor Hamas provocând distrugeri, întreruperi de curent electric, morți și răniți. Luni dimineață, autoritățile locale au anunțat că numărul morților în Gaza de la începutul incidentelor ajunsese la 200 (între care mulți copii și femei), iar cel al răniților la 1.200. Sute de clădiri au fost nimicite sau grav avariate. Forțele israeliene și-au justificat bombardamentele prin dorința de a nimici “cuiburile” teroriste care de la declanșarea conflictului actual au lansat asupra teritoriului israelian aproape 3.000 de rachete. Partea israeliană a anunțat 10 morți, între care un copil, și 282 răniți.

Eșec nou la Consiliul de Securitate al ONU

Reunit din nou, virtual, duminică seară, Consiliul de Securitate nu a reușit să adopte o declarație prin care se cerea încetarea ostilităților între israelieni și palestinieni, în urma obstrucţionării Statelor Unite. Documentul supus dezbaterii a aparținut Norvegiei, Tunisiei și Chinei.
Riyad Al-Maliki, ministrul palestinian de Externe, a acuzat Israelul în Consiliul de Securitate de “crime de război”. “Unii”, a spus oficialul palestinian, “nu vor să utilizeze aceste cuvinte (crime de război și crime împotriva umanității) dar se știe că acesta este adevărul”. “Câți palestinieni trebuie să mai moară înainte de a condamna?”, a întrebat șeful diplomației palestiniene, reproşând Statelor Unite că au refuzat în două rânduri – săptămâna trecută – să susțină un text care cerea încetarea ostilităților din Israel și Gaza.

Riscul unei “crize securitare și umanitare necontrolabile”

“Confruntările din Orientul Apropiat trebuie să înceteze imediat, întrucât riscă să declanșeze o criză securitară și umanitară necontrolabilă în regiune”, a avertizat Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU. “Azi (duminică – n.n.), a spus Guterres, continuă carnagiul. Acest ciclu fără sens de pierdere de sânge, de teroare și distrugeri trebuie să înceteze imediat. Confruntările actuale, a avertizat Guterres, riscă să-i antreneze pe israelieni și pe palestinieni într-o spirală a violenței cu consecințe devastatoare pentru ambele comunități… încurajează și mai mult extremismul nu doar în teritoriile palestiniene ocupate de Israel, ci în ansamblul regiunii”. Din surse diplomatice s-a aflat că este în curs de negociere paralelă o altă declarație a Consiliului de Securitate, nefiind în continuare sigură aprobarea americanilor.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Inca de prin anii ’60/sec.trecut, prin Orientul Apropiat se-ntamplau tot felul de nazbatai : mergeai la frizer sa te tunzi/razi , frizeru’ te-ncepea dara te lasa cu ochii-n vant , el/frizeru’ plecand sa mai trag-un vant ” in contra … celorlanti “!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW