Papa Francisc, în tradiționalul mesaj Urbi et Orbi: a chemat la încetarea „zăngănitului armelor” și a condamnat restricţiile religioase în lume

În tradiționalul său mesaj de Sărbătorile pascale Urbi et Orbi, pronunțat duminică 4 aprilie, de data aceasta – din cauza pandemiei – din interiorul bazilicei Sfântul Petru din Roma, Papa Francisc a lansat un apel fără precedent împotriva „tuturor restricțiilor contra libertății de cult”, împotriva oricăror restricții religioase în lume, astfel încât „fiecare să aibă dreptul să se roage în libertate”. Cerând „învingerea mentalității de război”, Sanctitatea Sa s-a pronunțat din nou, insistent, împotriva actualelor „conflicte armate” , contra „creşterii arsenalelor militare”, îndeosebi a celor cu „mine antipersonale”, în timp ce efectele sociale și economice ale pandemiei sunt „foarte grele”, în special pentru cei mai săraci.

Papa Francisc și-a exprimat sprijinul față de tinerii din Birmania, „angajați în lupta pentru democrație, dar făcându-și auzită pașnic vocea, conștienți că ura nu poate fi eliminată decât prin iubire”. A deplâns situația migranților puși pe fugă de războaie și mizerie și a cerut încetarea zăngănitului armelor. A mulțumit Libanului și Iordaniei pentru primirea refugiaților sirieni.

Evocând situația din Yemen, Libia, Irak, Israel și Palestina, situația din teritorii africane precum Sahel, Nigeria, regiunea Tigré, Cabo Delgado, sau situația din Ucraina orientală și Nagorno Karabah, Papa Francisc a lansat un apel puternic la pace și soluții „stabile”.

Profitând de faptul că tradiționalul său mesaj pascal era retransmis de posturile de televiziune ale lumii, Papa Francisc a cerut să fie suprimate toate restricțiile în calea libertății de cult, reamintind că în diverse locuri din lume, numeroși creștini au sărbătorit Paștele sub restricții, fără a putea accede la celebrările liturgice.

Considerând vaccinurile drept un instrument esențial în lupta contra pandemiei, Papa Francisc a adresat un nou apel comunității internaționale, cerând „surmontarea întârzierilor la distribuirea vaccinurilor anti-Covid-19” și distribuirea lor favorizând țările cele mai sărace.

În același spirit, Sanctitatea Sa a cerut ca autoritățile publice să acorde ajutorul necesar unei vieți decente și protecție socială adecvată în special familiilor aflate în mari dificultăți, fără a-i uita pe tineri.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Confilctele armate si cresterea arsenalelor militare nu vor mai exista, decat atunci cand iubirea de Dumnezeu va fi in sufletele politicienilor si a celor din fruntea tarilor. Daca iubirea de Dumnezeu nu exista, exista ura de Dumnezeu si implicit ura de aproapele, de aceea tot timpul in istorie au existat batalii si razboaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW