Coronavirusul continuă să facă ravagii. Se fac simțite tot mai pronunțat semnele revenirii pandemiei cu Covid-19 în numeroase țări din Europa și alte zone ale planetei. Peste 16 milioane de noi cazuri de contaminare cu coronavirus și 640.000 decese au fost oficial recenzate în lume, jumătate dintre ele fiind localizate în Statele Unite, America latină și Caraibe. Ritmul propagării virusului nu scade, spun experții. Numai începând din 1 iulie au fost contabilizate 5 milioane de noi cazuri de contaminare, ceea ce reprezintă o treime din totalul infectaţilor înregistrați în toată perioada pandemiei. Surse informate, fără a putea prezenta cifre concrete, spun că numărul oficial al contaminărilor nu reflectă decât o parte a numărului lor real, având în vedere că numeroase țări nu utilizează testările decât limitat sau deloc în absența resurselor necesare depistării bolnavilor.
Sunt luate din ce în ce mai rapid măsuri sanitare severe pentru a bloca multiplicarea cazurilor de contaminare cu virusul ucigaș. Corespondenții ziarului „Les Echos” au semnalat deja o măsură-fulger luată în Germania – testarea sistematică a persoanelor care sosesc din vacanțe petrecute în zone „roșii” sau a turiștilor proveniți din astfel de zone. Grecia cere teste negative celor ce provin din Bulgaria și din România. Regatul Unit impune carantină tuturor persoanelor sosite din Spania. Multe alte țări, nu doar europene, au adoptat măsuri similare (Italia, Spania, Austria, Ungaria ş.a).
În Franța, relatează presa locală, circulația coronavirusului este „în netă creștere”, cu câte circa 1.000 de noi cazuri de contaminați în fiecare zi. Sâmbăta trecută, dimineață, Direcția generală a Sănătății (DGS) anunța 10 noi decese în spitale, cauzate de coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de Covid-19 în Franța a ajuns la 30.192. „Ceea ce trebuie evitat înainte de toate, declara premierul Jean Castex sâmbătă la Nisa, este o nouă izolare generală, măsură «catastrofală» în plan economic și social”. Ministrul sănătății, Olivier Véran, a lansat un apel insistent la vigilență, îndeosebi din partea tinerilor, la respectarea măsurilor sanitare obligatorii împotriva transmiterii virusului.
În Statele Unite au fost înregistrați, sâmbătă, la un interval de 24 ore, 68.212 noi infectați cu coronavirus. Numărul total al contaminaţilor pe teritoriul american a ajuns, astfel, la 4.174.437, Statele Unite continuând să fie țara cea mai lovită de pandemie. Numărul morților a crescut și el până la 146.391, 1.067 dintre decese fiind contabilizate în ultimele 24 de ore.
În general, transmit corespondenții de presă din zonă, reactivarea pandemiei în America are loc în statele federale din sudul și vestul țării. În ultimele 12 zile, numărul noilor cazuri de contaminare cu coronavirus s-a menținut, constant, la peste 60.000 cazuri zilnic.
Coreea de Nord a anunțat duminică un prim caz „suspect” de contaminare cu Covid-19, localizat în localitatea de frontieră cu Sudul, Kaesong. A fost plasat imediat în izolare și se caută „vinovatul”. Sunt evocate tot felul de scenarii. Unii spun că bărbatul contaminat ar fi fost un fugit cândva în Coreea de Sud , dar revenit ilegal în localitatea de frontieră Kaesong. Este greu de crezut această variantă, fiind știut că frontiera dintre cele două state coreene este cea mai strict păzită militar din lume. Alții spun că virusul ar fi putut intra în Coreea de Nord pe la frontiera – foarte lungă – cu China.
Un nou val de contaminări cu Covid-19 este semnalat în Coreea de Sud, țară care deși a fost grav lovită de coronavirus, practic a doua după China, dar care reușise să preia situația sub control în urma unei perioade de strictă izolare și grație unei campanii de testare și izolare a peresoanelor depistate pozitiv. Duminică s-a anunțat că virusul se reactivează, contaminând în ultimele 24 de ore 113 persoane, din care 86 erau venite din străinătate. O carantină de două săptămâni este impusă fiecărei persoane sosite din afară granițelor.
Vietnamul, în „alertă ridicată”. După ce în trei luni de pandemie mondială în această țară fusese înregistrat doar un caz de contaminare cu Covid-19, sâmbăta trecută în Vietnam a fost instituită „alertă crescută”, după depistarea unui nou caz. În ultimele 100 de zile, Hanoiul a luat măsuri de o severitate crescută, cu strictă carantinare și programe agresive de testare. Iată că în orașul Da Nang a fost depistat un contaminat care împreună cu circa 50 persoane ce fuseseră în contact cu el au fost izolați total. În Vietnam nu există niciun deces cauzat de Covid-19, măsurile de prevenire luate foarte rapid dovedindu-se eficace.
În restul lumii
Și în America latină și Caraibe, pragul de 4 milioane de contaminați cu coronavirus a fost depășit. Numai în Brazilia, există deja peste 2,2 milioane. Situația este și mai dramatică în Peru, unde sistemul sanitar din al doilea oraș important al țării, Arequipa, este total saturat. Persoane infectate dorm în corturi instlate în fața spitalului sau în automobilele proprii, în speranța să se facă vreun loc liber în spital.
În India, sâmbătă dimineață, au fost înregistrate în ultimele 24 ore 740 decese cauzate de coronavirus. Bilanțul total al deceselor în India, de la declanșarea pandemiei, a ajuns la 30.000. India este acum, în privința deceselor, a șasea țară cu cel mai mare număr de morți, după Statele Unite, Brazilia, Marea Britanie, Mexicul, Italia.
Din aceste 16 milioane de infectati de pe Terra *(nu 2.000.000.000 ca la hepatita B virala) cam 10 milioane s-au vibdecat, deci se poate obtine plasma san uina pentru tratarea altor 100 de milioane de eventuali bolnavi, daca se vrea lucrul sacesta la bivel mondial.