Guvernul polonez, relatează din Varșovia corespondentul RFI, este gata să facă unele compromisuri în privința reformei justiției, obiect de tensiuni între Polonia și Uniunea Europeană. Curtea Europeană de Justiție a cerut Poloniei să suspende imediat Camera disciplinară a Curții supreme poloneze, din cauza lipsei de imparțialitate și de independență. Se susține că ea este utilizată pentru sancționarea judecătorilor prea critici la adresa puterii. Autoritățile de la Varșovia au negat aceste acuzații dar au anunțat, sâmbătă, operarea unor schimbări de poziție. «Noi, a spus Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului ultraconservator la putere Lege și Justiție (PiS), vom suprima Camera disciplinară în forma sa actuală și obiectul litigiului cu Uniunea Europeană va dispărea», anunțând un nou proiect de lege pentru luna septembrie.
Avem deci de-a face cu un compromis, dar Jaroslaw Kaczynski a dat asigurări că «asta nu înseamnă că instituția respectivă nu va exista sub o altă formă». În opinia sa, deciziile Curții Europene de Justiție privind reformele judiciare din Polonia depășesc prevederile tratatelor europene. El a declarat de asemenea că dorește ca judecătorii polonezi să nu mai aibă imunitate.
Polonia are la dispoziție răgaz până la 16 august pentru a aplica ordonanțele europene. Nerespectarea termenului respectiv poate atrage grele sancțiuni financiare. Ori, Varșovia așteaptă validarea de către Bruxelles a planului său de relansare națională pentru a putea avea acces la fonduri europene.