Radio France Internationale, citând France Presse, a anunțat că marți, 9 aprilie, Republica Moldova a demarat lucrările pentru conectarea rețelei sale electrice la România vecină, cu scopul de a-și reduce dependența de energia rusă – un obiectiv atât economic, cât și politic.
Atingerea securității energetice, scrie sursa, este una dintre prioritățile Moldovei, fosta republică sovietică cu 2,6 milioane de locuitori. În acest moment, ea este total dependentă de gazul rus și 70% din electricitatea sa provine de la o centrală situată în Transnistria, având frontieră cu Ucraina. De la începutul războiului din Ucraina, Moldova se află într-o gravă criză energetică. Bombardarea infrastructurilor energetice a obligat Kievul să oprească orice export de energie către Moldova vecină. De atunci, întreruperile de curent electric și de de gaze sunt multiple, iar prețurile au explodat. Acesta este motivul pentru care fosta republica sovietică a demarat la 9 aprilie imense lucrări pentru o mai bună conectare a rețelei sale electrice la România vecină și pentru reducerea dependenței sale de Rusia.
Președinta pro-europeană a Moldovei, Maia Sandu, a salutat ceea ce ea a numit „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură demarate de la proclamarea în 1991 a independenței țării”. „Dintr-o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide robinetul la gaze sau la energia electrică după bunul lor plac, noi vom deveni o țară liberă să-și aleagă de la cine să-și cumpere electricitatea, la un preț mai bun”, a subliniat Maia Sandu.
Încă un pas către Uniunea Europeană
Gândite de decenii, aceste lucrări au fost în final aptobate de guvernul Moldovei. Va costa 27 milioane de euro, sumă finanțată de Banca Mondială. urmează a fi construiți în total, până în 2025, 500 de piloni de-a lungul a 158 kilometri, de la Chișinău la Vulcănești (în sud). De acolo, există deja o conexiune cu orașul românesc Isaccea.
Scăpând astfel de dependența energetică de Rusia, subliniază în comentariul său France Presse, Moldova mai face un pas suplimentar către Europa. Așa cum se știe, în 2022, ea a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, iar în decembrie 2023, cei 27 membri ai Uniunii au decis deschiderea negocierilor de aderare propriu-zise. Începe, deci, subliniază France Presse, un lung proces ce va trece printr-un referendum privind aderarea, scrutin prevăzut pentru toamna acestui an.
Ne am saturat de milogi gen cersenski si maiasandu , avem si noi milogii nostri. Va dreaqu si cersiti in alta parte, paraziti cia. Marș