14.8 C
București
joi, 4 martie

Robert Hossein s-a stins din viaţă, la o zi după ce a împlinit 93 de ani

2020 a fost un an în care ne-au părăsit multe legende ale cinematografiei, autohtone sau mondiale. La 31 decembrie, la o zi după ce a împlinit 93 de ani, s-a stins din viaţă marele actor şi regizor Robert Hossein, în urma unor complicaţii.

Acest geniu temperamental, imprevizibil, sclipitor, a jucat în filme de neuitat precum ”Crimă şi pedeapsă”, ”Angélique, marchiza îngerilor” (rămas celebru pentru rolul Jeoffrey de Peyrac al întregii serii), ”Bătălia de la El Alamein” sau ”Profesionistul” şi a regizat adaptarea din 1982 a romanului lui Victor Hugo ”Mizerabilii”.

A fost distins cu titlul de Comandant al legiunii de onoare în Franţa (2005) şi Comandant al Ordinului Meritul Cultural (2006), Monaco.

Cel care, potrivit Le Point, s-a intersectat în carieră cu nume celebre ca Michèle Morgan, Boris Vian, Jean-Paul Sartre sau Roger Vadim, a avut, însă nu pentru mult timp (din raţiuni financiare), o companie cinematografică pe la care au trecut Isabelle Adjani şi Isabelle Hupert.

Viaţa sa personală a fost tumultuoasă: a fost căsătorit cu actriţa Marina Vlady (la vremea aceea el având 28 de ani, iar ea, 16) şi apoi cu tânăra Caroline Eliacheff, fiica jurnalistei Françoise Giroud, pentru a găsi ulterior o stabilitate în plus alături de comediana Candice Patou. A avut patru copii.

Conform Le Point, una dintre butadele sale preferate era: ”Este înspăimântător să mori, pentru că e pentru totdeauna” ( ”c’est pour la vie”, în original).

Va rămâne veşnic viu în inimile iubitorilor cinema-ului de calitate (M.G.)

foto: By Georges Biard, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75245922

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW