Miercuri, 30 decembrie, acordul post-Brexit intervenit între Uniunea Europeană și Regatul Unit a fost semnat și de premierul Boris Johnson, și votat cu o majoritate zdrobitoare de Parlamentul britanic.
După 47 ani de integrare europeană și patru ani și jumătate de negocieri de o complexitate fără precedent, Regatul Unit pleacă oficial din Uniunea Europeană și încetează a mai aplica reglementările europene. Părăsește piața unică europeană, uniunea vamală și programul Erasmus privind schimbul de studenți. Marea Britanie devine o terţă țară, tratată conform acestui statut.
Corespondentul Agenției France Presse, citat de „Le Figaro”, remarcă în mod special atmosfera în care parlamentarii britanici au primit textul acordului post-Brexit: „Fără aplauze și urale”…”o atmosferă deloc de sărbătoare, în ciuda caracterului istoric al votului exprimat”.
„Suntem pe punctul de a începe un nou capitol în istoria noastră națională, respectiv posibilitatea de a semna acorduri de liber-schimb cu țări din întreaga lume”, a subliniat premierul Boris Johnson în fața parlamentarilor, promițând în același timp că Regatul Unit va fi „cel mai bun prieten și aliat al Uniunii Europene”. Susținătorii fervenţi ai plecării din UE din Camera Comunelor l-au ridicat în slăvi pe Boris Johnson, calificându-l drept un „erou” de calibrul marelui grec Pericle, pentru curajul și talentul de „a fi realizat imposibilul”.
Promisiuni uitate
Theresa May, fost premier conservator, incapabilă să ducă la bun sfârșit negocierile vizând un acord post-Brexit, a criticat sever în Camera Comunelor textul acordului realizat de Johnson, reproşând în special absența serviciilor financiare din reglementările cu Bruxellesul. „Este un acord incomplet, dar e mai bine că există”, a afirmat la rândul său Keir Starmer, liderul Partidului Laburist și șef al opoziției în Camera Comunelor. Mai mulți parlamentari laburiști au anunțat însă, în plen, că nu vor vota în favoarea acestui acord. Dar cea mai puternică opoziție față de acordul realizat de Johnson a venit de la parlamentarii Partidului Național Scoțian (SNP) condus de Nicola Sturgeon, care deține și funcția de prim-ministru al Scoției. Ian Blackford, liderul grupului parlamentar al SNP, a avut o intervenție extrem de critică la adresa premierului Johnson, pe care l-a acuzat că „se scaldă în iluzii” și că a „trădat promisiunile făcute, cea mai gravă fiind în dosarul privind pescuitul”. Surse informate au menționat critici la adresa acordului lui Johnson și din partea parlamentarilor reprezentând Irlanda de Nord și Țara Galilor.
Un sondaj YouGov, citat de presa franceză, arată că, în realitate, majoritatea britanicilor – pro sau contra Brexitului – sunt sceptici în privința stufosului acord la care a ajuns Boris Johnson cu Bruxellesul, dar au dorit să fie votat pentru a lua sfârșit situația de adevărată criză creată de interminabilele negocieri care riscau să se încheie fără un acord, cu consecințele dezastruoase pentru țară, în condițiile în care lupta cu pandemia cunoaște o gravitate deosebită în Regatul Unit.
GREAT BR.IT.AIN. GREAT, BRAIN, IT-Tishbite. The great brain of Tishbite. My brain. Creierul meu compus din Foc nematerialnic, puteri fara materie si cele patru elemente, APA, AERUL, FOCUL si PAMANTUL, care sunt in dormitorul meu din Casa Raiului si fac ce vreau cu ele in timpul prezent-continuu. De ce oare a parasit Marea Britanie Uniunea Europeana?
SYBTEM O TARA LIBERA ! SUNTEM NATIUNE DE SINE STATATOARE !