Statele Unite, Franța și Programul Alimentar Mondial (PAM) au acuzat Rusia – în cadrul Consiliului de Securitate al ONU- că, invadând Ucraina, a provocat o gravă criză alimentară mondială. Cele două state beligerante sunt doi producători majori de cereale (30% din exporturile mondiale de grâu, 20% din exportul de porumb și 75% din cel de ulei de floarea-soarelui). Obstacolele în calea exporturilor celor două țări provoacă teamă de o serie de consecințe haotice asupra Orientului Mijlociu și în Africa de Nord, inclusiv revolte ale foamei în țări foarte populate cum ar fi Egiptul, Turcia, Bangladesh sau Nigeria. A nu se uita efectul domino-ului, cu consecințe potențial incomensurabile. Cazul Egiptului este un exemplu în acest sens. Ca țară care importă 60% din necesarul său de grâu, a anunțat deja că oprește pentru trei luni propriile exporturi de grâu și făînă, ceea ce va lovi alte state din Africa, precum Eritreea, Somalia sau Yemenul.
Statele Unite, prin vocea dnei Wendy Sherman, ambasadoarea Americii la ONU, a denunțat răspunderea președintelui Rusiei pentru această situație și i-a cerut să oprească imediat ostilitățile. ”Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară mondială și el este cel care o poate opri”, a lansat în dezbaterile Consiliului de Securitate de marți reprezentanta Statelor Unite. ”Rusia și președintele Putin poartă răspunderea pentru declanșarea războiului și pentru consecinţele lui privind securitatea alimentară mondială”.
Ambasadorul Franței la ONU, Nicolas de Rivière, a explicat că”agresiunea Rusiei contra Ucrainei mărește riscul izbucnirii foametei în lume, iar populațiile țărilor în curs de dezvoltare sunt primele lovite”. Diplomatul francez a respins poziția Rusiei conform căreia sancțiunile adoptate contra sa au provocat dezechilibrul securității alimentare mondiale. Ambasadorul Rusiei, Vasili Nebenzia, a susținut că ”adevăratele cauze ale gravelor tulburări de pe piața mondială a alimentației nu sunt în niciun caz datorate acțiunilor Rusiei, ci isteriei necontrolate a sancțiunilor instituite de către Occident contra Moscovei”.
O poziție similară celei a Statelor Unite, a Franței au expus Joyce Msuya, adjunctul Secretarului general al ONU, ca și directorul Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, care a atras atenția asupra efectelor devastatoare ale războiului din Ucraina asupra a cel puțin 125 milioane de persoane beneficiare a programului PAM.