S-a scumpit forţa de muncă

Faţă de trimestrul precedent, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 5,30%, potrivit INS.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 6,69%.

Trimestrul II 2021 comparativ cu trimestrul I 2021

Faţă de trimestrul I 2021, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (18,10%), intermedieri financiare și asigurări (12,12%), respectiv industria extractivă (10,44%).

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (2,66%), respectiv sănătate și asistență socială (1,45%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe 1 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 5,28%, iar cea a cheltuielilor indirecte 1 (non-salariale) cu 5,74%.

Trimestrul II 2021 comparativ cu trimestrul II 2020

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cea mai importantă creștere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în hoteluri și restaurante (27,12%), unde unitățile economice și-au reluat activitatea, ceea ce a condus la creșterea timpului efectiv lucrat, dar și a cheltuielilor cu forța de muncă.

Creșteri semnificative ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit și în industria prelucrătoare (12,13%), informații și comunicații (10,33%), respectiv alte activități de servicii (10,16%).

Diminuarea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-7,53%), în special ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 6,78%, iar componenta cheltuielilor indirecte 1) (non-salariale) cu 4,82%.

Informaţii suplimentare:

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW