Secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită oficială la Kiev

Problemele securității Ucrainei, pe agenda discuțiilor

Potrivit Serviciului de presă al preşedinţiei Ucrainei, Antony Blinken s-a întreținut joi cu președintele Volodimir Zelenski, pe agenda lor aflându-se probleme legate de situația de securitate a Ucrainei, precum și de reformele în curs de desfășurare în această țară. Zelenski l-a informat pe Blinken asupra situației actuale din Donbas, teatrul unor operațiuni armate ale separatiștilor susținuți de Rusia. În privința recentelor tensiuni create în urma masării la frontiera de est a Ucrainei a unor efective militare ruse de o anvergură fără precedent, Zelenski l-a informat pe Secretarul de stat american că, în realitate, nu toate trupele ruse au fost retrase așa cum a anunțat Moscova și, în plus, retragerea are loc într-un ritm foarte lent.”Problema încetării războiului din Ucraina este o prioritate pentru guvern, angajat să aducă o pace durabilă Ucrainei”, a declarat președintele Zelenski. Antony Blinken a declarat la rândul său că Statele Unite „susțin suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”, promițând totodată asistenţă Kievului. Şeful diplomaţiei americane i-a cerut Rusiei să înceteze comportamentul său „agresiv” faţă de Kiev, forţe armate ruse continuând să fie desfăşurate în număr mare la frontiera cu Ucraina, în pofida unei recente retrageri. Blinken, au relevat corespondenții de presă, a promis expres să conlucreze cu Ucraina pentru ca „să se poată apăra ea însăşi împotriva unei agresiuni”. Surse informate, citate de Reuters, au relatat că preşedintele ucrainean a cerut din nou, joi, Alianţei Nord-Atlantice să-şi întărească prezenţa militară în regiune, iar Statelor Unite să susţină candidatura Kievului la Planul de Acţiune pentru aderare la NATO cu prilejul summitului NATO din iunie.
Antony Blinken s-a recules în faţa memorialului militarilor ucişi în războiul cu separatiştii pro-ruşi. „Am venit pentru a exprima, în numele preşedintelui Biden, în ce măsură apreciem noi prietenia noastră, parteneriatul nostru cu Ucraina”… „Suntem în mod ferm de partea voastră”, a spus Blinken.
„Avem în vedere, a mai spus Antony Blinken, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform, creșterea cooperării cu Ucraina și a asistenței în termeni de securitate”. Domnia sa a salutat progresele înregistrate până acum de Ucraina pe calea reformelor, cerându-i sporirea eforturilor pentru schimbarea sistemului judiciar, pentru reformarea pieței financiare, și intensificarea luptei împotriva corupției, un dosar arzător în Ucraina. În programul Secretarului de stat american s-au aflat de asemenea convorbiri cu premierul ucrainean, Denis Shmygal, cu șeful diplomaţiei ucrainiene, Dmitri Kuleba, și alți responsabili ucrainieni.
Președintele Zelenski i-a transmis președintelui Joe Biden invitația de a efectua o vizită în Ucraina.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW