George Lupu (www.b1tv.ro)
Acțiunile băncilor din Asia și Europa au scăzut, în ciuda asigurărilor din partea președintelui SUA, Joe Biden, că sistemul financiar american este în siguranță după prăbușirea a doi creditori americani importanți.
Scăderile au venit după ce autoritățile au luat măsuri pentru a proteja depozitele clienților atunci când Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank s-au prăbușit.
Joe Biden a promis că va face „tot ce este necesar” pentru a proteja sistemul bancar. Dar investitorii se tem că alți creditori ar putea fi încă afectați de consecințe, scrie BBC.
Tranzacționarea de marți a înregistrat scăderi puternice ale prețurilor acțiunilor la nivel global, indicele japonez Topix Banks scăzând cu peste 7%, cea mai proastă zi din ultimii trei ani.
Acțiunile Mitsubishi UFJ Financial Group, cel mai mare creditor al țării după active, au scăzut cu 8,1% în tranzacțiile asiatice la mijlocul zilei.
Luni, Santander din Spania și Commerzbank din Germania și-au văzut prețurile acțiunilor scăzând cu peste 10% la un moment dat.
Un șir de bănci mai mici din SUA au suferit pierderi și mai grave decât omologii europeni, în ciuda faptului că au asigurat clienții că au lichidități mai mult decât suficiente pentru a se proteja de șocuri.
Volatilitatea a condus la speculații că Rezerva Federală a Americii își va întrerupe acum planurile de a continua creșterea ratelor dobânzilor, menite să domolească inflația.
Biden a spus că oamenii și companiile care au bani depuși la Silicon Valley Bank vor putea să-și acceseze tot numerarul de luni, după ce guvernul a intervenit pentru a le proteja în totalitate depozitele.
Mulți clienți de afaceri s-au confruntat cu perspectiva de a nu putea plăti personalul și furnizorii după ce fondurile lor au fost înghețate.
Silicon Valley Bank – care s-a specializat în împrumuturi pentru companiile de tehnologie – a fost închisă de autoritățile de reglementare din SUA care i-au confiscat activele vineri. A fost cel mai mare eșec al unei bănci americane de la criza financiară din 2008.
A încercat să strângă bani pentru a acoperi o pierdere din vânzarea activelor afectate de rate mai mari ale dobânzilor. Vestea problemelor i-a determinat pe clienți să intre în cursă pentru a retrage fonduri, ceea ce a dus la o criză de numerar.
Autoritățile au preluat duminică și Signature Bank din New York, care avea mulți clienți implicați în cripto și era văzută ca fiind cea mai vulnerabilă instituție la o rulare similară a băncii.
Biden a promis că acoperirea depozitelor nu va costa nimic pe contribuabili și, în schimb, va fi finanțată din taxele percepute de autoritățile de reglementare băncilor.
Dezbateri care amintesc de Criza financiară din 2008
Ca parte a eforturilor de restabilire a încrederii, autoritățile de reglementare din SUA au dezvăluit și o nouă modalitate prin care băncile pot împrumuta fonduri de urgență într-o criză.
Cu toate acestea, există îngrijorarea că eșecurile, care au survenit după prăbușirea unui alt creditor american, Silvergate Bank, săptămâna trecută, sunt un semn al unor probleme la alte firme.
Paul Ashworth de la Capital Economics a declarat că autoritățile americane „au acționat agresiv pentru a preveni dezvoltarea unei contagiuni”.
„Dar contagiunea a fost întotdeauna mai mult despre frica irațională, așa că am sublinia că nu există nicio garanție că acest lucru va funcționa”, a adăugat el.
Danni Hewson, șeful analizei financiare la agenții de bursă AJ Bell, a declarat: „Sunt îngrijorări neclare că epoca ratelor ridicate ar putea fi mai greu de suportat pentru unele bănci decât se credea anterior.
„În SUA, acțiunile băncilor scad, în ciuda angajamentului lui Joe Biden că „orice este necesar” va fi făcut pentru a preveni scăderea mai multor piese de domino”.
Eșecul SVB a reaprins dezbateri – similare cu cele observate în urma crizei financiare din 2008 – despre cât de mult ar trebui să facă guvernul pentru a reglementa și proteja băncile.
Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, spune că va fi o analiză amănunțită și transparentă a colapsului..
Biden a cerut reguli mai stricte și a subliniat că investitorii și liderii băncilor nu vor fi cruțați.
„Ei și-au asumat cu bună știință un risc… așa funcționează capitalismul”, a spus el.
Totuși, senatorul republican Tim Scott, văzut ca un potențial candidat la președinție în 2024, a numit salvarea „problematică”.
„Construirea unei culturi a intervenției guvernamentale nu împiedică viitoarele instituții să se bazeze pe guvern pentru a interveni după ce și-au asumat riscuri excesive”, a spus el.