David Swanson, purtătorul de cuvânt al biroului ONU de coordonare a problemelor umanitare, semnalează continuarea, fără întrerupere, a unor bombardamente intense asupra provinciei siriene Idleb. Coloane de civili se refugiază către o tabărăinstalată în apropierea frontierei cu Turcia. Peste 30.000 de civili s-au deplasat spre zona de frontieră cu Turcia de la începutul acestei luni.
David Swanson l-a avertizat pe Mark Lowcok , secretar general adjunct al ONU pentru Afaceri umanitare, că Idleb ar putea deveni «cea mai mare catastrofă umanitară a secolului 21».
Corespondentul RFI la Beirut informează că bombardamentele rusești și siriene asupra provinciei Idleb au fost reluate cu mare intensitate încă de sâmbătă, a doua zi după summitul tripartit de la Teheran, după o întrerupere de circa o lună. Întâlnirea respectivă, care i-a reunit pe liderii Rusiei, Iranului și Turciei, a fost consacrată în mod special situației din provincia Idleb, dar nu a ajuns la un acord. Moscova și Teheranul sunt în favoarea lansării unui asalt împotriva acestui ultim punct întărit al forțelor rebele anti-Assad, dar și jihadist, în timp ce Ankara pledează pentru o soluție negociată, de teama unui nou val de refugiați spre Turcia. Eșecul summitului de la Teheran s-a tradus printr-o vastă escaladare a atacurilor în teren. Avioane rusești au efectuat zeci de raiduri, iar elicoptere siriene au lansat în aceste zile mari cantități de explozivi. Artileria siriană acționează și ea cu o intensitate sporită, a declarat Ismael Abdullah, membru al Căștilor albe – o organizație de salvare apropiată rebelilor anti-Assad. Forțele lui Assad, relatează Ismael Abdullah, efectuează raiduri aeriene vizând spitale și pozițiile organizației Căștile albe, cu intenția finală de a prelua controlul total asupra provinciei Idleb. Numai în cursul zilei de luni au fost operate 90 de lovituri aeriene, iar bilanțul victimelor și al pagubelor materiale continuă să crească. Locuitorii provinciei trăiesc momente de disperare întrucât nu au unde să se mai deplaseze. Nu mai există un loc în împrejurimi în care să se refugieze cele circa 3 milioane de persoane aflate în această provincie, peste 800.000 fiind refugiați din alte zone ale Siriei. Bombardamentele, s-a aflat din aceleași surse, sunt concentrate în zonele de sud și sud-vest ale provinciei Idleb, în apropierea provinciei învecinate Hama. În acest sector, armata guvernamentală siriană a masat cel puțin două divizii de blindate, respectiv circa 20.000 de militari.
Experții militari au în plan declanșarea unei ofensive terestre având drept obiectiv preluarea controlului asupra zonei Al-Ghab, situată între provinciile Hama, Idleb și Lattaquia. În prima fază ar urma să fie atacat orașul Jisr al-Chghour, de la frontiera cu Turcia. Bătălia ar putea deveni extrem de dură, ucigașă, având în vedere numărul mare de civili adunaţi în Idleb. Consiliul de securitate al ONU a fost convocat, la cererea Rusiei, marți după-amiază, pentru a discuta noile evoluții din provincia Idleb și a face cunoscute rezultatele summitului de la Teheran.
Sfarsitul razboiului civil din Siria este aproape.
Dupa anihilarea rebelilor inarmati va reveni pacea si in aceasta tara.
Si in Bosnia a fost la fel: pana nu a intevenit militar, impotriva sarbilor bosniaci, NATO (alianta militara defensiva care a desfasurat numai operatiuni ofensive) nu s-a facut pace acolo.
Ma rog, victime colaterale ale interventiilor straine au fost peste tot, doar ca atacatorii straini au instaurat pacea la final, cu un guvern agreat de ei.