6.5 C
București
duminică, 24 ianuarie

Stare de urgență în insula Lesbos: un enorm incendiu a distrus aproape în totalitate marea tabără pentru refugiați Moria

Mii de migranți din insula greacă Lesbos au rămas fără adăpost în urma uriașului incendiu care a izbucnit miercuri dimineață la tabăra Moria. În ea erau înghesuite 12.700 de persoane, între care numeroși copii. Găzduia de patru ori mai mulți migranți decât capacitatea de primire a taberei respective.

Ce s-a întâmplat?

O amplă operaţiune de salvare a continuat să se deruleze de-a lungul zilei de miercuri. Bărbați, femei, copii au părăsit în fugă containerele și corturile în care trăiau înghesuiți până la refuz, îndată ce flăcările s-au extins de la un cort la altul cu rapiditate. Incendiul, au relatat persoane din tabăra respectivă, s-a declanșat după ce autoritățile au anunțat că 35 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19. La câteva ore după izbucnirea incendiului, un fum negru continuă să se ridice deasupra taberei. Zeci de persoane rătăceau printre containerele calcinate, încercând să mai recupereze ceva din bunurile personale.

Potrivit informațiilor difuzate de situl local Lesvopost, peste 3.000 de corturi, mai multe mii de containere, birourile administrației și o clinică instalată în tabără au fost făcute cenuşă.

Incendiul a fost pus, se pare intenționat, de către un grup de migranți. Așa se explică faptul că, la venirea echipelor de pompieri și a ambulanțelor, grupuri de migranți au încercat să-i oprească să intre în tabără. Un migrant a declarat sub anonimat agenției elene de presă ANA și pentru Europe1 că migranții înșiși au provocat miercuri noaptea incendiul, în semn de revoltă după descoperirea celor 35 cazuri de infectați cu Covid-19 și impunerea carantinei în condițiile dezastruoase în care trăiesc cei peste 12.000 de migranți. Poliția locală din Lesbos este de acum îngrijorată după ce unii migranți ieșiți din tabăra aproape total distrusă s-au răspândit pretutindeni, inclusiv cei 35 de contaminați cu coronavirus. Pentru moment, doar un număr de răniți, cu probleme respiratorii din cauza fumului, au primit îngrijiri medicale. O bună parte dintre locatarii taberei nu au reușit să fugă, fiind blocați de forțele de ordine care au declarat stare de urgență în întreaga insulă. Neavând unde se adăposti, mulți migranți au reușit să se instaleze pe colinele din jurul taberei distruse.

Uniunea Europeană sare în ajutorul Greciei

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cărui țară asigură președinția rotativă a UE, a cerut miercuri țărilor Uniunii să preia unii dintre migranții victime ale catastrofei umanitare provocată de uriașul incendiu din Lesbos. “Va trebui să stabilim cât mai repede cum putem susține Grecia” și, printre ajutoarele avute în vedere de Heiko Maas, se află repartizarea în țări ale UE dispuse să primească migranți. Norvegia a anunțat deja că va primi 50 de migranți din Lesbos, prioritar dintre cei proveniți din Siria.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat deja că UE “este gata să ofere ajutor”. Domnia sa a cerut vice-președintei Comisiei, Margaritis Schinas, să plece rapid în Grecia pentru a stabili ce ajutor pot oferi țările Uniunii Europene, prima grijă fiind securitatea celor rămași fără adăpost.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. C.OS.MOSUL. 8 TISBITUL 8, ILIE 8, C-Creier, OS-Soare, MOSUL-Somnul. Somnul Creierului-Soare. Cosmosul NU are dreptul sa doarma linistit in propria casa, fiind privat de somn din august 2015 pana-n prezent. Cine va zis voua ca aveti dreptul sa dormiti in propria casa???
    Cutremur 8/13 TISBITUL 8/13, CU.TREMUR. CU-Cuie, TREMUR. Tremurul de la cuie al Lui Tisbitul. Cuiele = privarea de somn din august 2015 pana-n prezent. Am de gand sa lovesc in viitor cu un cutremur puternic mica planeta Pamant, numai din cauza ca ma privati de somn in propria casa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW