miercuri, 27 mai, 2020
10.8 C
București

Theresa May – fermă în privința finalului negocierilor Brexit: ori planul său, ori nimic

Premierul britanic, dna May, ridică tonul, devine fermă. Cu câteva luni înaintea finalizării negocierilor privind plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană, domnia sa a avertizat luni că, în final, «ori este acceptat planul său de ieșire din UE, ori nimic». Sentința sa a fost comunicată partidului său, conservator, profund divizat pe subiectul Brexit, dar și cercurilor economice britanice îngrijorate de noile previziuni ale Fondului Monetar Internațional referitoare la posibilul impact dezastruos al Brexit.

Planul Theresei May, așa cum s-a mai anunțat, propune menținerea, după «divorț», a unor relații comerciale strânse cu UE, prin crearea unei zone de liber-schimb pentru bunurile industriale și produsele agricole. Ar urma însă să se pună capăt liberei circulații a cetățenilor europeni și controlului efectuat de Curtea europeană de justiție.

Avertismentele FMI

Planul doamnei May a fost și continuă să fie contestat de o bună parte dintre membrii propriului partid politic, Partidul conservator, partizani ai unei rupturi nete cu Bruxellesul. FMI, care luni a dat publicității un raport, încurajează atât Regatul Unit cât și Bruxellesul «să lucreze cu asiduitate» pentru evitarea unui divorț brutal, care ar avea un impact negativ asupra creșterii economice și a finanțelor publice britanice, ar antrena o depreciere a lirei sterline. Brexitul se va afla, și el, pe agenda summitului european informal de joi, de la Salzburg, în Austria, țară care exercită în prezent președinția semestrială a UE. Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a afirmat că «toată lumea este de acord să se facă toate eforturile posibile pentru evitarea unui Brexit dur», adică fără un acord final privind relațiile viitoare ale Londrei cu Europa.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sondaj comandat de PE: Europenii doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor similare celei provocate de COVID-19

- Aproape șapte din zece respondenți (69%) doresc ca Uniunea Europeană să poată juca un rol mai...

Înapoi în viitor

După două luni de izolare, mulți se străduiesc să întoarcă timpul. Chiar și cu riscul unui nou...

146 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Au fost...