Piața muncii este un mediu dinamic, în care contextul se schimbă rapid și în mod continuu. Puține persoane se mai așteaptă să păstreze același loc de muncă timp îndelungat, iar recalificările, cursurile de formare și freelancing-ul au devenit aspectele obișnuite. În această situație, trebuie să fii mereu la curent cu cerințele și oportunitățile existente pe piață, altfel, riști să nu fii suficient de pregătit pentru provocările cu care se confruntă majoritatea celor ce lucrează.
Descoperă în ce trebuie să investești pentru a avea o carieră de succes
- Personal branding
Primul aspect de care trebuie să te ocupi este reputația ta. Cu alte cuvinte, să investești în personal branding. Cum poți face asta? Există mai multe opțiuni. Poți crea un website cu ajutorul căruia să-ți prezinți backgroundul, skill-urile și cele mai importante reușite profesionale. De asemenea, șlefuiește-ți paginile de social media și asigură-te că ai un profil complet pe LinkedIn. În plus, ai grijă de tot ceea ce înseamnă imagine: modul în care te îmbraci, felul în care vorbești cu potențiali colaboratori și care sunt persoanele și brandurile cu care te asociezi.
- Colaborarea cu un mentor
O metodă de a avansa cu pași eficienți în carieră este relația cu un mentor. Experiența și cunoștințele acestuia te vor ajuta să progresezi mai rapid decât ai face-o pe cont propriu. O astfel de persoană te poate îndruma în luarea unor decizii inteligente și productive legate de cariera ta. Așadar, încearcă să dezvolți o legătură cu o persoană de succes din domeniul în care vrei să activezi și bucură-te de beneficiile pe care ți le va aduce îndrumarea sa. Află ce tipuri de mentori există și gândește-te că, într-o bună zi, chiar tu poți fi unul pentru cineva aflat la început de drum.
- Cursuri
Se spune că educația este un proces ce nu se finalizează niciodată. De aceea, este bine să investești în mod constant în cursuri și ateliere. Însă nu face asta la voia întâmplării, ci orientează-te către acele domenii și activități care îți vor asigura succesul și pe viitor. Alege un domeniu aflat la mare căutare și care îți poate fi de ajutor pe mai multe planuri. Un bun exemplu sunt cursurile social media la Atelierele Ilbah, unde vei putea învăța cum să te folosești de beneficiile rețelelor sociale atât pentru avantajul personal, cât și în folosul companiei pentru care lucrezi. Află mai multe detalii pe site-ul Ateliereleilbah.ro și înscrie-te online sau la sediu.
- Voluntariat
Participarea la activități de voluntariat este o idee bună atât la început de carieră, cât și în următorii ani, când ai deja experiență. Poți lua parte la inițiative sociale sau educaționale încă din timpul facultății. Cu ajutorul acestora, CV-ul tău va atrage atenția angajatorilor. De asemenea, nu neglija importanța voluntariatului nici mai târziu, când ai deja un job stabil. Timpul și efortul oferite pro bono pot face diferența în societate și pot aduce îmbunătățiri în viețile multor oameni. O astfel de experiență te va ajuta să îți îmbogățești perspectivele și să înțelegi mai bine contextul în care te afli.
- Networking
Nu în ultimul rând, încearcă să îți creezi cât mai multe conexiuni în domeniul tău, dar și în alte arii de activitate. Relațiile pe care le construiești cu alți profesioniști te vor ajuta să ai mai multe oportunități și ocazii de a învăța ori de a avansa în carieră.
Prin urmare, parcursul tău profesional nu este un aspect pe care să-l neglijezi, ci în care trebuie să investești constant atenție și resurse. Folosește-te de metodele enumerate mai sus pentru a putea avea parte de succesul pe care ți-l dorești!