Polonia și Ungaria continuă să se situeze în prim-planul frondei față de condiționarea finanțărilor europene de respectarea statului de drept. Nu sunt însă singurii opozanți față de bugetul multianual european și condiții incluse în el. Poziții nuanțate au și alte state membre ale Uniunii.
Or, în fața rezistenței crescânde a țărilor din Europa centrală, ministrul francez al Afacerilor Europene, Clément Beaune, afirmă că Uniunea Europeană ar putea înainta către o soluție chiar și fără țările care blochează bugetul european. Sunt în joc 1.100 miliarde de euro ai bugetului pentru următorii șapte ani și 750 miliarde cât prevede planul de relansare post-pandemie.
Potrivit corespondentului RFI la Bruxelles, nu doar Polonia și Ungaria continuă să blocheze bugetul UE. Lor li s-a alăturat miercuri și Slovenia. Primul-ministru sloven, Janez Janša, i-a adresat lui Charles Michel, președintele Consiliului European, o scrisoare în care critică mecanismul condiționării finanțărilor de respectarea independenței justiției, a libertății presei, a învățământului… ceea ce a provocat opoziția categorică a Ungariei și a Poloniei. În opinia premierului Janša, acest mecanism este neadecvat, interpretabil politic. Numai o instanță judiciară poate spune ce înseamnă stat de drept, subliniază premierul sloven.
Potrivit corespondentului RFI mai sus citat, se pare că și premierul Ungariei, Viktor Orban, „a lăsat să apară o cale de ieșire din actuala criză”, invocând posibilitatea unui recurs juridic împotriva suspendării fondurilor europene destinate unor țări membre și pentru definirea unor criterii obiective privind „violarea statului de drept”.
Foto: By European People's Party – Fillon-Jansa, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12457576