0.9 C
București
marți, 1 decembrie

UE, “preocupată” de afluxul de migranți din Turcia spre Europa. Incidente la frontiera Turciei cu Grecia și Bulgaria

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avertizat sâmbătă, într-o declarație de presă, că Uniunea Europeană “observă cu preocupare” creșterea numărului de migranți care, fără a fi supuşi vreunui control, se îndreaptă din Turcia spre frontierele răsăritene, către Grecia și Bulgaria.

Agenția europeană pentru controlul frontierelor UE (FRONTEX) a anunțat desfășurarea unor întăriri suplimentare și a ridicat nivelul de alertă la frontiera Greciei cu Turcia, unde mii de migranți încearcă să pătrundă cu forța în spațiul UE (prin Grecia).

Grecia, au relatat duminică agențiile internaționale de presă citând drept surse autoritățile elene, a blocat în ultimele 24 de ore intrarea pe teritoriul său a aproape 10.000 migranți, prin punctul de frontieră Evros. Sâmbătă, poliția elenă a folosit gaze lacrimogene pentru a opri intrarea forțată în Grecia a unui grup de migranți violenți cu gărzile de frontieră elene. Atena a avertizat sâmbătă că își menține vigilența la granița cu Turcia după ce aceasta a permis ajungerea valului de migranți în zona de frontieră. Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului elen, a declarat presei că guvernul “este decis să facă tot ceea ce va fi necesar pentru apărarea granițelor țării”.

Ankara susţine că a fost nevoită să relaxeze controalele la graniţă pentru refugiaţii care încearcă să ajungă din Turcia în Uniunea Europeană, din cauza presiunii celor care vin din Siria, împinşi de înaintarea forţelor armate siriene în bastionul rebel Idlib.

Bulgaria și-a întărit paza frontierelor terestre cu Turcia

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a informat că două grupuri a 30 de migranți au încercat vineri să intre în Bulgaria, venind din Turcia, dar au fost arestați chiar de autoritățile de frontieră ale Turciei. Peste 1.000 de soldați bulgari și 140 de unități de echipament sunt gata să consolideze controlul frontierelor țării în fața noului val de migranți. “Sunt ferm hotărâți ca armata să ia toate măsurile necesare pentru protejarea frontierei de stat”, a avertizat ministrul bulgar al Apărării.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW