Andrei Vlad (b1tv.ro)
România intervine în scandalul submarinelor nucleare. În această săptămână, miniștrii de externe din țările membre UE și-au asumat susținerea Franței, în neînțelegerile francezilor cu SUA și Australia. Poziţia ţării noastre a fost susţinută de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, situându-se de partea UE în conflictul cu partenerii de peste Ocean. Reamintim că un scandal similar ar putea izbucni şi în România în viitorul apropiat, având în vedere că francezii de la Naval Group au de mai mult timp o licitaţie pentru corvete câştigată, fără însă a semna încă un contract cu partea română.
Australienii urmau să cumpere de la francezi 12 submarine convenționale produse de Naval Group. Contractul a fost semnat în anul 2016, dar pe 15 septembrie, Joe Biden a dat planurile lui Emmanuel Macron și ale premierului Jean Castex peste cap. Președintele american a anunțat un parteneriat strategic cu Marea Britanie și Australia, AUKUS, ce prevede, printre altele, furnizarea către Australia de submarine nucleare. Astfel, a fost anulat un contract de miliarde de euro, o lovitură puternică pentru administrația de la Paris.
Franța acuză SUA și Australia de trădare
Acum, Franța se plânge că a fost trădată, iar Emmanuel Macron a retras la începutul săptămânii ambasadorii din SUA și Australia, în semn de protest față de poziția Washingtonului.
Liderii europeni, Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European, au pus la zid „infidelitatea” americanilor. De asemenea, miniștrii de externe ai statelor membre din UE s-au întâlnit la New York în această săptămână și au condamnat atitudinea SUA. Printre cei prezenți în cadrul Adunării Generale anuale a ONU s-au numărat și Bogdan Aurescu, care și-a asumat această poziție, în numele României.
Josep Borrell, șeful diplomației europene a fost cel care a condus discuțiile. Potrivit acestuia, participanţii la reuniune sunt de părere că disputa franco-americană generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia nu este un subiect bilateral, ci unul care „a afectat” întreaga Uniune Europeană.
Reacția României, după ce SUA a anunțat parteneriatul strategic indo-pacific
În urma evenimentului, MAE a publicat o reacție oficială:
„În privința regiunii Indo-Pacific, ministrul român de externe a salutat publicarea, la 16 septembrie 2021, a Strategiei UE pentru Indo-Pacific, un document cadru foarte important pentru orientarea relației UE cu regiunea respectivă.
Alăturându-se solidarității europene, a subliniat importanța concentrării prioritare a eforturilor UE asupra implementării acestei Strategii, cu accent pe identificarea oportunităților capabile să contribuie la consolidarea rolului global al UE, alături de partenerii din această regiune cheie.
De asemenea, a subliniat importanța discutării deschise, fără sincope, cu partenerii UE a tuturor aspectelor de natură să creeze divergențe sau tensiuni, pentru a evita crearea de diviziuni în relația transatlantică, respectiv pentru a permite implementarea adecvată a Strategiei UE pentru Indo-Pacific, care presupune și cooperarea cu SUA și partenerii regionali. De asemenea, a subliniat că orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securității și apărării trebuie realizată în deplină complementaritate cu NATO”, a transmis MAE, prin intermediul unui comunicat de presă.
Naval Group așteaptă semnarea contractului cu statul român
Compania franceză Naval a câștigat și în România o licitație importantă, în anul 2019. Statul român s-a înțeles cu grupul francez pentru achiziționarea a patru corvete pentru Forțele Navale Române. Francezii au avut oferta cea mai bună din punct de vedere financiar. Astfel, i-au devansat pe olandezii de la Damen, care au contestat în instanță decizia.
Inițial, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a anunțat în 2016 că atribuie contractul direct olandezilor de la Damen. Apoi, procedura a fost sistată în timpului Guvernului PSD, care a stabilit că inițiativa trebuie trecută prin Parlament, având în vedere cuantumul consistent al achiziției.
Programul are o valoare de 1,6 miliarde de euro și pe lângă achiziționarea celor patru corvete, cuprinde și modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand. Contractul între statul român și compania franceză încă nu a fost semnat.