10.2 C
București
duminică, 9 mai

Val de explozii la Kabul. Cel puțin 8 morți, zeci de răniți şi însemnate pagube materiale

O serie de puternice explozii a avut loc sâmbătă în centrul capitalei afgane, în imediata apropiere a „zonei verzi”, unde se află ambasadele și sediile companiilor internaționale. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministrului afgan de Interne, Tariq Arian, teroriștii au lansat asupra centrului capitalei afgane circa 23 rachete. Un prim bilanț anunță 8 morți și 31 de răniți, exploziile producându-se în zone din cele mai dens populate sau circulate ale capitalei Kabul. Imagini difuzate de posturi de televiziune și pe rețelele de socializare au arătat distrugeri serioase la numeroase clădiri din zona lovită. Până sâmbătă după-amiază nu fuseseră anunțate revendicări ale atacurilor, dar responsabili afgani, citați de corespondenți ai agențiilor internaționale de presă, îi acuză pe talibani. Chiar dacă Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al insurgenților, a declarat că ei nu au nicio legătură cu autorii atacului.

Este remarcată o „coincidență”, respectiv faptul că exploziile de sâmbătă au survenit în timp ce în aceeași zi erau prevăzute întâlniri separate la Doha, capitala Qatarului, între Mike Pompeo, încă Secretarul de stat american, cu reprezentanții talibanilor, oponenți ai puterii centrale afgane, precum și cu reprezentanți ai guvernului afgan. Astfel de negocieri au loc în Qatar începând din luna septembrie, fără să fi fost înregistrate progrese consistente.

Așa cum s-a anunțat în presa internațională, un val de violenţe are loc de mai multe luni în Afganistan. În cursul ultimelor șase luni, spun surse oficiale de la Ministerul afgan de Interne citate de France Presse, talibanii au lansat 53 atentate sinucigașe și au provocat 1.250 explozii, soldate cu 1.210 morți și 2.500 răniți în rândul civililor.

În cadrul negocierilor sub egida americanilor, talibanii se angajaseră – printr-un acord – să nu mai comită atacuri cu consecințe materiale grele și pierderi de vieți omenești în zone urbane în schimbul retragerii militarilor americani.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW