Victorie importantă pentru fostul procuror-şef al DNA. Laura Codruţa Kövesi a obţinut miercuri cele mai multe voturi în comisia pentru libertăţi civile şi justiţie (LIBE) a Parlamentului European, după audierile de marţi seară. Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a primit 26 de voturi, fiind urmată de François Bohnert (Franţa), cu 22 de voturi, şi Andres Ritter (Germania), cu un singur vot. Votul a fost secret cu bile. De asemenea, a existat şi un vot în alb.
Propunerea celor două comisii va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui PE, Antonio Tajani. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu, notează Agerpres.
„Voi trimite o scrisoare preşedintelui Conferinţei preşedinţilor pentru a spune care este rezultatul votului. Pe baza mandatului conferinţei preşedinţilor voi intra în negocieri cu Consiliul pentru a ajunge la un acord pentru numirea noului procuror-şef european. Următoarea şedinţă, pe 11 martie”, a declarat, la finalul şedinţei, preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes.
Amintim că şedinţa LIBE vine după ce Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din PE a decis că acesta ar fi cel mai potrivit candidat pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Laura Codruţa Kövesi a fost audiată, marţi seară, timp de 75 de minute, în comisia CONT, reuşind să-i devanseze pe cei doi contracandidaţi din Franţa şi Germania. Astfel, aceasta a obţinut 12 voturi, François Bohnert a primit 11 voturi, iar Andres Ritter a obţinut un singur vot.
,,Am deţinut cele mai înalte poziţii în serviciul de procuratură al României. DNA este o structură cu competenţe exclusive pentru fraude. Crearea unui parchet european este o oportunitate unică. Aş fi onorată să continui munca atâtor oameni, politicieni, funcţionari publici. Acum avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul European să fie eficient. Cum pot eu contribui la buna funcţionare a EPPO (Parchetului European – n.r.)? Prin propriul exemplu. Am experienţă îndelungată, sunt obişnuită să lucrez în situaţii de stres şi presiune publică. Recuperarea prejudiciilor a fost o prioritate. În timpul mandatului meu DNA a pus sechestru pe bunuri de peste 2 miliarde de euro. Am dezvoltat, am creat echipe de anchete comune şi am reuşit să colaborăm cu partenerii din peste 40 de ţări”, a declarat Laura Codruţa Kövesi la începutul prezentării sale.
,,Pe baza experienţei mele o să vă explic principiile pe care se bazează activitatea mea; procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică. Pe de altă parte, sunt foarte conştientă că aţi fost expuşi la informaţii negative despre mine. Vă asigur că nu am nimic de ascuns, deci vă stau la dispoziţie pentru orice informaţii. Toate cazurile investigate la DNA suscitau interes din perspectiva persoanelor investigate. Competenţa DNA viza persoane cu funcţii publice înalte. De fiecare dată comunicarea publică s-a făcut cu respectarea principiului prezumţiei nevinovăţiei. În ceea ce priveşte colaborarea cu OLAF, regulamentul este destul de clar, se doreşte o colaborare foarte strânsă”, a mai spus aceasta.