După dezbaterea de marți, 11 septembrie, din Parlamentul European referitoare la numeroasele încălcări ale Statului de drept în Ungaria, persistă întrebarea dacă europarlamentarii vor adopta raportul sever pe această temă prezentat spre dezbatere și vor cere activarea articolului 7 din Tratatul european ce deschide calea spre sancțiuni. Votul este prevăzut pentru miercuri, dar dezbaterea – furtunoasă – a avut loc marți după-amiază. În mod ostentativ, spun surse informate, premierul Orban nu a fost prezent la începutul prezentării raportului, dar a luat cuvântul, timp de doar 7 minute, prilej cu care a denunțat «șantajul» lansat contra țării sale, în încercarea de a deturna atenția de la poziția sa dură în chestiunea migrației.
Viktor Orban a intrat în hemiciclul de la Strasbourg – spun unii, în mod ostentativ – cu întârziere. Motiv pentru care raportoarea temei în discuție, dna Judith Sargentini (din partea grupului ecologist), a întrerupt expunerea și a spus: «Permiteți-mi să reiau de la început discursul meu și să-l salut pe dl. Orban. Voiam să-i strâng mâna, dar a întârziat». Viktor Orban s-a așezat surâzând la locul ce i-a fost rezervat. După raport, apoi expuneri ale reprezentanților Comisiei europene, Consiliului, a intervenit și Viktor Orban pentru a-și expune punctul de vedere în cele șapte minute ce i-au fost rezervate de președintele PE, Antonio Tajani. Pe fondul vociferărilor a numeroși eurodeputați, premierul ungar s-a dezlănțuit practic împotriva Parlamentului European. «Raportul pe care-l aveți în față dumneavoastră, a spus el, insultă Ungaria, insultă onoarea națiunii ungare… Nu vom ceda în fața forțelor care susțin migranții contra Ungariei… Ungaria își va apăra frontierele și își va apăra drepturile – inclusiv împotriva voastră, dacă va trebui». Toată asistența, și la fel presa, au considerat cuvintele lui Viktor Orban drept o sfidare la adresa eurodeputaților. A ascultat criticile formulate la adresa încălcărilor statului de drept în Ungaria arborând un surâs de satisfacție, ascultându-l de pildă pe furiosul eurosceptic britanic Farage sau pe cel al unui francez din grupul din care a făcut parte Marine Le Pen. A luat cuvântul și liderul grupului PPE, germanul Manfred Weber, cunoscut ca un eurodeputat cu ton mai conciliant față de premierul ungar de-a lungul altor dezbateri consacrate situației din Ungaria. De data aceasta s-a exprimat ceva mai nuanțat: «Dacă spunem că trebuie să ne fie frică de musulmani și să atacăm o întreagă religie, atunci noi facem treaba jihadiştilor care vor să provoace o luptă în interiorul societăților noastre. Or, pe acest continent, ceea ce noi am creat sunt drepturile omului, nu drepturile creștinilor», a subliniat liderul PPE.
Care va fi votul asupra raportului privind Ungaria?
Grupul PPE se află sub presiunea liberalilor, a centriştilor și a stângii. Raportul și activarea articolului 7 privind sancțiunile au nevoie de o dublă majoritate. Este nevoie în ambele cazuri de două treimi din voturile europarlamentarilor, adică de 376 sufragii. Or, grupul cel mai important din PE este PPE. El deține cheia votului final. Numai că, de câțiva ani, acest grup europarlamentar este divizat în ceea ce privește atitudinea față de Orban. Unii vor continuarea dialogului cu omul forte de la Budapesta și refuză sancționarea lui, iar alții spun că este momentul să i se spună «stop». Este adevărat, spun ziariști prezenți la această nouă dezbatere privind Ungaria, că ambientul politic european s-a schimbat. Însuși moderatul Manfred Weber, aspirant la funcția importantă de președinte al Comisiei Europene, s-a arătat de data aceasta mai sever față de discursul lui Orban de marți. A devenit public și un mesaj al președintelui Partidului Popular European, Joseph Daule, cândva clement cu premierul ungar, în care spune că «Uniunea Europeană se întemeiază pe libertate, democrație, egalitate, libertate academică, respectarea drepturilor omului și o societate civilă liberă. Acestea sunt valori inviolabile și PPE nu va face niciun compromis, oricare este apartenența politică».