Piața muncii de astăzi este în continuă schimbare, odată cu introducerea de noi practici de lucru. Acestea sunt menite să regândească spațiile de birouri și mediul de lucru, pentru a maximiza bunăstarea angajaților, precum și pentru a facilita atingerea obiectivelor companiei.
Iată 4 schimbări importante care au loc pe piața muncii, la care atât managerii, cât și angajații trebuie să se adapteze.
Peste jumătate dintre angajați vor ca ședințele online să fie înlocuite de întâlniri în persoană
Dacă, până nu demult, eram obișnuiți cu lucrul în sistem remote, deoarece o cerea contextul, acum se pare că mulți angajați au început să își dorească să fie mai des în preajma colegilor și managerilor, nu doar să colaboreze prin intermediul platformelor online. Studiul efectuat de Genesis Property, companie fondată de Liviu Tudor, întărește această afirmație.
Din concluziile studiului reiese că 52% dintre angajați ar prefera ca ședințele online să fie înlocuite de întâlniri în persoană. Acest lucru se datorează faptului că ne dorim în mod natural să ne întâlnim și să interacționăm cu persoanele cu care lucrăm, deoarece comunicăm mai bine unii cu alții, atunci când avem o interacțiune față în față.
O întâlnire față în față, organizată și structurată corespunzător, este mai productivă decât o videoconferință, un apel telefonic sau un lung șir de e-mailuri. Discuția este, de obicei, mai la obiect, ceea ce înseamnă că va decurge mult mai natural. Acest lucru ne permite să fim mai clari cu obiectivele noastre, să venim cu mai multe idei.
Birourile încep să fie proiectate pentru starea de bine a angajaților
Mediul de lucru afectează în mod semnificativ bunăstarea angajaților, productivitatea și satisfacția generală la locul de muncă. Crearea unui spațiu de birouri care acordă prioritate sănătății fizice, bunăstării mentale și productivității poate ajuta angajații să se simtă mai fericiți, mai sănătoși și mai motivați.
Ca manager, ia în considerare efectuarea unui audit, pentru a identifica zonele care pot fi îmbunătățite, și colaborează cu echipa, pentru a implementa schimbări în beneficiul tuturor. Poți amenaja un spațiu de lucru care să sprijine sănătatea fizică și mentală a angajaților, luând în considerare factori precum iluminatul, ergonomia, zgomotul și calitatea aerului.
Creează o atmosferă pozitivă prin încorporarea de elemente naturale și prin oferirea de oportunități de socializare și relaxare.
Încurajează angajații să ia pauze zilnice, pentru a se reîncărca și a se reîmprospăta.
Din punctul de vedere al designului, ia în considerare planurile deschise ce încurajează comunicarea și munca în echipă.
Spațiile de lucru inconfortabile pot duce la distragerea atenției și la scăderea productivității. Asigură scaune confortabile, un control al temperaturii și alte facilități, pentru a te asigura că angajații se pot concentra asupra muncii lor.
Automatizarea și Inteligența Artificială
Predicția generală este că Inteligența Artificială ar putea înlocui numeroase locuri de muncă. Această tehnologie ar putea înlocui o mare parte din sarcinile de lucru, dar ar putea însemna și noi locuri de muncă și un boom al productivității.
Pe măsură ce viitorul inteligenței artificiale înlocuiește sarcinile repetitive sau periculoase, forța de muncă umană se va putea concentra pe sarcini pentru care este mai bine pregătită, cum ar fi cele care necesită creativitate, intuiție și empatie.
Inteligența Artificială poate ajuta la automatizarea sarcinilor repetitive și consumatoare de timp, eliberând angajații pentru a se concentra pe activități strategice și creative. De aceea, impactul asupra locului de muncă este complex și prezintă atât oportunități, cât și provocări pentru întreprinderi și angajați deopotrivă.
Instrumentele ce utilizează AI pot analiza cantități mari de date, ajutând companiile să ia decizii mai bine documentate, să anticipeze nevoile clienților și să prezică tendințele. În plus, inteligența artificială poate ajuta companiile să se extindă pe noi piețe și să dezvolte noi produse, ceea ce duce la crearea de locuri de muncă.
Conștientizarea importanței echilibrului între viața personală și cea profesională
Dorința de a reuși pe plan profesional ne poate împinge să lăsăm deoparte propria noastră bunăstare. Totuși, un echilibru între viața profesională și cea privată are numeroase efecte pozitive, inclusiv mai puțin stres, un risc mai mic de epuizare și un sentiment mai solid de bunăstare. De acest lucru beneficiază nu numai angajații, ci și angajatorii.
Echilibrul între viața profesională și cea privată nu înseamnă împărțirea egală a orelor din zi între muncă și viața personală, ci mai degrabă faptul de a avea flexibilitatea de a te ocupa de activitatea profesională, având, totodată, timp și energie pentru a te bucura de viața personală.
Pot exista zile în care să lucrezi mai multe ore, astfel încât să ai timp mai târziu, în cursul săptămânii, să te bucuri de alte activități. În acest context, angajatorii care oferă medii de lucru ce sprijină echilibrul dintre viața profesională și cea privată a angajaților pot reduce din costuri, pot înregistra mai puține cazuri de absenteism și se pot bucura de o forță de muncă mai loială și mai productivă.
Așadar, mediul de lucru pare să se schimbe, ceea ce înseamnă că managerii trebuie să fie flexibili și să se adapteze nevoilor echipei și circumstanțelor. Astfel, competențele esențiale de conducere se modifică, pentru a răspunde standardelor în schimbare ale celor mai bune practici la birou.