O zi ploioasă poate să facă mai mult decât să îți strice dispoziția. Dacă stai la casă, aceasta poate să îți afecteze locuința, mai ales dacă nu este amenajată astfel încât să facă față ploilor abundente. Iată care sunt lucrurile pe care le poți face pentru a-ți proteja casa de deteriorările provocate apă.
Acoperă fisurile din structura și pereții casei
În cazul în care structura casei tale este slăbită, acesta poate fi foarte ușor deteriorată de ploaie. Verifică structura și pereții casei tale pentru a vedea dacă nu există crăpături sau mici fisuri. Pentru a le acoperi, vei avea nevoie de adeziv cauciucat, ciment sau chiar de beton. Este indicat să verifici stâlpii de lemn și grinzile pentru a vedea dacă nu există semne de slăbiciune.
Renovează acoperișul
Pentru a-ți proteja casa de ploaie, verifică acoperișul casei tale cel puțin o dată pe an pentru a vedea dacă nu există semne de degradare. Fii foarte atent mai ales la zona hornului pentru că, de regulă, aici pot apărea fisuri. Dacă este cazul, angajează o echipă de profesioniști care să aducă învelitoarea acoperișului într-o formă optimă de funcționare. În cazul în care ai un pod, asigură-te că nu există scurgeri de apă nici aici, pentru că apa se poate infiltra foarte ușor în casă din acest punct.
Verifică burlanele
Burlanele de scurgere a apei de pe acoperiș sunt indispensabile pentru protecția casei tale pe timp de furtună. Acestea trebuie să fie bine fixate, astfel încât să nu le disloce vântul puternic și trebuie să fie orientate cât mai departe de casă, pentru a proteja fundația. În cazul în care acestea sunt prea scurte, e timpul să cumperi niște extensii. De asemenea, e important să verifici țevile de scurgere pentru a vedea dacă nu există fisuri. Dacă țevile sunt compromise, atunci e momentul să le demontezi și să le înlocuiești cu burlane de pe Mathaus.
Desfundă canalele de scurgere
Problemele de canalizare pot cauza inundații. În cazul în care sistemul de canalizare din jurul casei tale nu a fost realizat pentru a face față unor ploi torențiale, poți întâmpina probleme serioase. Canalele de scurgere acumulează depuneri de-a lungul timpului, fapt care poate duce la o slabă funcționalitate, la apariția unui miros neplăcut în spațiile închise și, cel mai important, la creșterea riscului de inundare a casei.
Asigură-te că nu există noroi, gunoaie menajere sau frunze uscate blocate în canalele de scurgere și, în cazul în care problema persistă, apelează la o firmă specializată care poate folosi o mașină de curățat cu jet de apă sub presiune. Astfel vei evita pagubele care se produc în caz de inundație.
Curăță șanțurile
În cazul în care casa ta este dotată cu șanțuri de scurgere a apei, este indicat să le cureți. Acestea pot fi înfundate de gunoaie sau chiar de materiale de construcție. Șanțurile de scurgere a apei sunt foarte indicate, mai ales dacă sistemul de canalizare al casei nu e suficient pentru a face față ploilor. Cu toate acestea, trebuie să ai foarte mare atenție la felul și locul în care sunt săpate, pentru că pot duce la eroziunea solului și pot afecta fundația dacă nu sunt realizate cum trebuie. De aceea te sfătuim să apelezi la ajutor specializat.
Ploile abundente nu vor fi o problemă dacă realizezi toate aceste verificări și îmbunătățiri asupra casei tale, acolo unde este nevoie. Poți sta fără grijă, chiar și în cazul în care vremea este capricioasă, dacă verifici burlanele, cureți șanțurile din jurul casei tale, desfunzi canalele de scurgere, verifici acoperișul și acoperi fisurile din pereți.