Publicitatea digitală a trecut de mult de etapa „email și ofertă” – astăzi, la nivel global, peste 86% dintre campaniile display sunt gestionate prin intermediul platformelor programatice. Accesul la site-uri mari, aplicații de top și formate interactive nu mai este rezervat doar brandurilor mari, iar tot mai multe companii, inclusiv din România, aleg să folosească astfel de tehnologii pentru a administra eficient, rapid și precis campaniile, potrivit unui comunicat de presă. Pentru a atinge însă rezultatele dorite, trebuie acordată atenție analizei audienței și identificării mesajelor și formatelor adecvate, explică experții Digital Atelier Studio.
„Modelul de achiziție prin platforme programatice, de tipul Demand-Side Platform, permite ca o reclamă să fie licitată și afișată în milisecunde, exact către audiența potrivită. Ce înseamnă asta pentru brandurile românești? Că nu mai e nevoie să «bată la ușa» fiecărui publisher. Accesul la spații media valoroase este acum o chestiune de strategie, tehnologie și optimizare. În loc să cumperi manual, sistemele programatice licitează automat pentru cele mai potrivite spații de reclamă. Practic, dispui de o tehnologie care decide unde și cui să afișeze reclamele, în funcție de obiective și profilul clientului”, explică Alexandru Niță, co-founder Digital Atelier Studio (DAS).
Platformele programatice sunt sisteme care folosesc algoritmi și inteligență artificială pentru a automatiza procesul de cumpărare și vânzare a spațiului publicitar online. Acestea permit licitarea în timp real (RTB – Real-Time Bidding) și plasarea automată a anunțurilor către audiențele țintite, pe baza datelor despre comportamentul utilizatorilor.
Astfel, companiile nu mai trebuie să aloce timp pentru a negocia cu fiecare editor în parte sau pentru a selecta manual plasamentele publicitare. Acest lucru economisește timp și efort și permite derularea unor campanii mai rapide și mai scalabile, prin direcționarea eficientă a reclamelor pe mai multe canale.
Ce face diferența
Specialiștii DAS subliniază însă că, pentru a livra rezultatele scontate, în spatele tehnologiei platformelor există o întreagă logică de setări pe care companiile trebuie să o respecte. Acesta include de la stabilirea tipului de audiență care se dorește a fi targetat prin campaniile display și a mesajelor și formatelor adecvate, la costul pentru o afișare sau conversie și, nu în ultimul rând, ajustarea parametrilor atunci când rezultatele livrate nu sunt cele așteptate.
„Diferența reală nu vine din platformă, în sine, ci din felul în care e gândită strategia. Nu este doar despre livrare, ci despre «potrivire». De aceea, în cazul clienților DAS, începem cu o analiză clară a audienței, identificăm formatele și mesajele care au sens pentru contextul respectiv, setăm parametrii în platformă și îi ajustăm constant pe baza datelor furnizate. Nu există set-and-forget. Eficiența nu este despre prezența pe site-uri mari cu orice preț – un banner pe un site mare nu înseamnă nimic dacă nu ajunge la audiența potrivită, la momentul potrivit”, precizează Alexandru Niță.
Potrivit acestuia, platformele programatice oferă capacități avansate de targetare, care permit brandurilor să ajungă la cei mai relevanți consumatori. Tehnologia este accesibilă în prezent nu doar companiilor cu bugete mari, însă mai important decât investiția în sine este modul în care este concepută și derulată campania.