16.5 C
București
marți, 29 septembrie

Aurul Dacic… sub microscop (I)

Aurul din Carpați a stârnit războaie, a înduplecat zei, a înscăunat regi și a purtat blesteme: aurul a scris întotdeauna istorie.

Aurul este de două feluri: cel de filon și cel aluvionar. Pentru cei din vechime, cel mai ușor de observat era aurul din albia pâraielor și râurilor care treceau prin zone aurifere. Cum ajunge aurul în râuri? După ce s-a format în pământ, partea de deasupra a aurului de filon a fost supusă eroziunii ploilor, care atunci când cădeau în cantități mari, desprindeau bucățele de metal și le duceau la vale, pe cursul râurilor și al pâraielor. În această călătorie pe apă, la bucățica de aur se ataşau particule de staniu, provenite din cassiterita conținută de pietrișul râurilor. Așa se face că una dintre amprentele inconfundabile ale aurului de râu o constituie prezența staniului.

Evident, partea cea mai consistentă o constituie aurul de filon, care se găsește și la suprafață, dar mai ales în pământ. Dar multă vreme, oamenii nu s-au străduit să obțină aur din pământ, căci îl aveau la îndemână în râuri. Pe teritoriul țării noastre, ca peste tot, aurul aluvionar a fost cel dintâi exploatat. Avem aur încă din neolitic, dar cele mai vechi podoabe de aur pe care au fost analizate datează din epoca bronzului. În lume, cele mai vechi piese de aur descoperite până în prezent sunt cele din necropola de la Varna, datate în mileniul al V-lea î.Hr. Deci 7.000 de ani! Aurul bijuteriilor de la Varna provine din râurile din Balcani”.

– Cum se poate data aurul?

– Aurul nu se poate data prin metode fizico-chimice. Nu putem afla, prin analizele pe care le facem, de când este obiectul, dar putem ști de unde provine acel aur. Dar fiecare zăcământ are propria sa amprentă. Aurul transilvănean are mult argint – până la 20% și chiar mai mult, deci are o culoare deschisă, galben-pai.

Deci, o piesă de aur poate fi datată indirect, pe baza localizării sursei de aur. Există baze de date cu compoziția aurului din mai multe zone și, comparând, putem determina de unde provine aurul din obiect.

Dar până unde a ajuns aurul carpatic? Unele surse susțin că aurul de la Micene, Troia ar proveni de la noi, ba chiar că și în Egipt s-ar fi descoperit aur transilvan. Ce spun analizele?

– Nu cred că aurul troian poate fi pus în legătură cu cel din Carpați. Nu am auzit să existe analize care să confirme o asemenea ipoteză. În ce privește Egiptul, da, există astfel de date. E drept că e vorba doar de un singur obiect, pomenit de cercetătorul J. Makkay, un obiect de aur, dintr-un mormânt egiptean de la Abydos, de acum patru mii de ani, care avea o crustă roșie în care aurul era combinat cu telur și stibiu. Or, se știe că aceasta este amprenta aurului de filon din Transilvania, marca sa unică. De altfel, telurul a fost „descoperit” la noi, la Sibiu. A fost separat pentru prima oară în lume în 1782, din compușii auriferi de la Sacarâmb.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW