Când vine vorba de nutriție, nu toate grăsimile au aceeași reputație. Deși este adevărat că un consum excesiv de grăsimi nesănătoase poate duce la diverse probleme de sănătate, este esențial să recunoaștem importanța grăsimilor sănătoase.
Încorporarea tipurilor potrivite de grăsimi în dietă poate contribui la starea generală de sănătate și poate sprijini funcțiile vitale ale corpului. Îți prezentăm beneficiile grăsimilor sănătoase și îți oferim sugestii despre cum să le introduci în alimentația ta zilnică.
Surse de grăsimi sănătoase
Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și păstrăvul, este încărcat cu acizi grași omega-3 care sunt benefici pentru sănătatea inimii și funcționarea creierului. Aceste grăsimi sunt considerate esențiale deoarece nu pot fi produse de organism și trebuie obținute prin dietă. Încearcă să consumi peste proaspat de cel puțin două ori pe săptămână. Copt, la grătar sau gătit la abur cu un strop de lămâie, peștele te ajută să pregătești o masă simplă și hrănitoare.
Avocado este o sursă delicioasă și versatilă de grăsimi sănătoase. Adaugă avocado feliat în salate, amestecă-l într-un smoothie pentru o textură cremoasă, pregătește sosul mexican guacamole sau întinde pasta de avocado pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale. Avocado este, de asemenea, bogat în fibre, vitamine și minerale.
Nucile, migdalele, semințele de in, semințele de chia și semințele de cânepă sunt surse excelente de grăsimi sănătoase. Consumă-le pe cât posibil în stare crudă, neprăjite în ulei, pentru un plus de textură crocantă și un aport nutrițional semnificativ.
Uleiul de măsline, în special cel extravirgin (100% natural, hrănitor, cu mulţi antioxidanţi), este un aliment de bază în dieta mediteraneană, cunoscută pentru beneficiile sale în ceea ce privește sănătatea.
Unturile naturale de nuci, precum untul de migdale sau untul de arahide, sunt surse excelente de grăsimi sănătoase. În plus, nucile și alunele conțin proteine, fibre și numeroși alți nutrienți, cum ar fi vitaminele E și B6, acid folic, niacină, magneziu, zinc, cupru și potasiu.
Întinde untul pe toast din pâine integrală, pe felii de banane și mere, adaugă-l în smoothie-uri și în musli, împreună cu fulgi de ovăz. Caută variante fără zaharuri adăugate sau uleiuri hidrogenate.
Rolul grăsimilor sănătoase
Grăsimile sănătoase, cunoscute și sub numele de grăsimi nesaturate, vin în două forme principale: grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate. Ele pot avea rol în sănătatea sistemului cardiac, reglarea nivelului de colesterol, scăderea inflamației din corp, funcționarea optimă a creierului, producția de hormoni, sănătatea celulară și absorbția vitaminelor solubile în grăsimi.
Majoritatea oamenilor nu mănâncă suficiente grăsimi nesaturate sănătoase. Un studiu relativ recent, cunoscut sub numele de OmniHeart sau Studiul pentru stabilirea aportului optim de macronutrienți pentru sănătatea inimii a arătat că înlocuirea unei diete bogate în carbohidrați cu una bogată în grăsimi nesaturate scade tensiunea arterială, îmbunătățește nivelul lipidelor și reduce riscul cardiovascular.
Modalități simple de a introduce grăsimile sănătoase în dietă
- Înlocuiește untul sau margarina cu ulei de măsline sau ulei de avocado.
- Adăugă o mână de nuci sau semințe la salate, în iaurturi, lângă cereale și în batoane granola făcute în casă.
- Savurează cât mai des preparate cu pește, ca fel principal sau în salate și wrapuri.
- Utilizează avocado în sandvișuri, wrapuri și burgeri.
- Dacă faci sosuri acasă, folosește ulei de măsline sau ulei de semințe de in.
- Include untul de nuci preparat din diverse oleaginoase (nuci românești, caju, migdale, arahide etc.) în rutina de mic dejun sau în gustări pe parcursul zilei.
Introducerea grăsimilor sănătoase în dieta ta este un pas esențial către îmbunătățirea nutriției. Prin încorporarea unor alimente precum avocado, nuci, semințe, pește gras, ulei de măsline, nucă de cocos și unt de nuci, poți profita de beneficiile acizilor grași esențiali. Amintește-ți să găsești un echilibru și să exersezi controlul porțiilor, deoarece grăsimile sănătoase, deși sunt benefice, sunt bogate în calorii.