Curiosul caz al lui C.F. Os Belenenses și asemănarea perfectă cu Steaua București

La fel ca în România, nici în Portugalia nu există conceptul de „continuitate”, iar entitățile sportive diferite au istorie diferită întrucât palmaresul nu se transferă între acestea

Fondat în 1919, C.F. Os Belenenses este unul dintre cele mai vechi și iubite cluburi sportive din Portugalia, iar secția de fotbal are o istorie în „oglindă” cu cea a Stelei București.

În 1999, clubul sportiv a creat o societate comercială, Belenenses SAD, care urma să se ocupe exclusiv de secția de fotbal. Mai târziu, în 2012, un pachet de 51% din acțiunile societății a fost vândut către un investitor privat.

Belenenses SAD deținea lotul de jucători, locul în prima ligă și avea dreptul de a utiliza stadionul clubului sportiv, Estádio do Restelo.

Exact ca în cazul Stelei, în octombrie 2018, clubul sportiv a câștigat un proces cu societatea comercială prin care și-a recăpătat dreptul exclusiv asupra numelui și siglei.

Din acel moment, Belenenses SAD a fost obligată să își schimbe numele în B-SAD, și-a schimbat sigla și s-a mutat pe Stadionul Național din Lisabona.

B-SAD a continuat să joace în prima ligă iar la finalul acestui sezon a retrogradat, după ce a terminat pe ultimul loc în clasament.

Pe de altă parte, clubul sportiv C.F. Os Belenenses și-a redeschis echipa de fotbal în 2018 și a înscris-o în Liga a 6-a. La finalul acestui sezon a promovat în Campeonato de Portugal (Liga a 4-a).

Cine deține palmaresul la fotbal și este „continuatoarea”?

Întocmai ca deciziile din România și sistemul de justiție portughez a decis că C.F. Os Belenenses, clubul sportiv fondat în 1919, deține palmaresul echipei de fotbal până în 2018.

Este o situație similară cu cea de la Steaua București, clubul sportiv fiind cel care deține palmaresul istoric al Stelei până în 1998 (într-o hotărâre judecătorească anterioară Steaua deținea palmaresul până în 2003).

Decizia arată că în practica judiciară nu există conceptul de „continuitate”, iar entitățile sportive diferite au istorie diferită întrucât palmaresul nu se transferă între acestea.

* C.F. Os Belenenses este un club polisportiv cu 13 secții. Steaua București, fondat în 1947, este un club polisportiv cu 32 de secții.

CITEȘTE ȘI: „Ajunge, lăutarilor!” Reacție virulentă a suporterilor față de presa sportivă!

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW