In mod inevitabil, acest lucru se va intampla, dar, cu putina atentie, poti evita sau macar amana momentul. In cazul laptopului, ii poti prelungi cu usurinta durata de viata cu cativa ani buni, reusind sa te bucuri de el mai mult si sa economiseti si bani.
Iata 5 metode pe care poti sa le pui in practica:
- Fa-i update
Mentine sistemul de operare, aplicatiile si antivirusul la zi. Cu siguranta nu iti place sa astepti sa se faca aceste actualizari, insa ar trebui sa te gandesti la ele mai debraga ca la imbunatatiri decat ca la un inconvenient. Seteaza laptopul sa se actualizeze automat, astfel incat sa nu ai nicio grija.
- Curata-l
Praful sau firimiturile pot intra cu usurinta prin orificiile laptopului. Murdaria este nociva pentru device, mai ales atunci cand impiedica ventilatorul sa-si faca treaba.
Desigur, cel mai bine ar fi ca acest lucru sa fie evitat inca de la inceput, dar nu este mereu posibil. Asadar, curatarea laptopului de praf este esentiala pentru a nu se supraincalzi si pentru a avea o durata lunga de viata.
Pentru a-l expune cat mai putin, inchide-l cand nu il folosesti si tine-l departe de mancaruri si de bauturi.
- Organizeaza fisierele
Sterge fisierele si folderele nedorite si dezinstaleaza aplicatiile pe care nu le utilizezi. De asemenea, si suplimentarea memoriei RAM ajuta. Cand computerul are mai putine elemente printre care sa caute si mai mult RAM cu care sa proceseze, nu va fi suprasolicitat si va rezista in timp.
- Evita supraincalzirea
Nu-l lasa sa se arda! Exista un motiv pentru care camerele de servere sunt pastrate la o temperata inconfortabil de mica (cel putin pentru oameni). Laptopurilor nu le place lumina directa a soarelui si nici lucrurile care le blocheaza ventilatoarele – supraincalzirea reduce durata de viata a componentelor.
- Nu-l misca daca nu este cazul
Tie iti place sa fii ridicat pe sus si mutat atunci cand esti prins intr-o activitate? Ei bine, nici device-ul tau nu va raspunde pozitiv la astfel de miscari bruste.
Problema nu este atat de mare in cazul celor care au unitati de stocare SSD, deoarece acestea nu au componente in miscare, spre deosebire de cele HDD, care utilizeaza motoare, discuri si capete de citire. Cu toate acestea, inainte de a transporta laptopul, este mai bine sa-l pui pe sleep mode sau sa-l opresti.
- Ai grija de cablul de alimentare
Este usor sa uiti de incarcator. Il indesi in buzunarele gentii fara niciun fel de teama ca se poate strica sau il tragi dupa tine pentru a ajunge cu laptopul in alt colt al camerei. Imbinarile si conectoarele pot fi, insa, deteriorate. Asadar, nu le indoi si, ori de cate ori este posibil, utilizeaza o priza cu protectie pentru supratensiune.
- Lasa-l pornit daca il folosesti continuu
De fiecare data cand pornesti laptopul, acesta face un efort. Pentru a reduce uzura hardware-ului, lasa-l pornit daca il utilizezi pe tot parcursul zilei sau din cateva in cateva ore. Evita sa-l tot pornesti si sa-l stingi. Daca nu vei avea nevoie de el un timp, inchide-l si pune-l intr-un loc racoros.
Asadar, pune in aplicare aceste metode simple si bucura-te de un dispozitiv care functioneaza la cote maxime pentru o perioada lunga de timp.