“Diversificarea la bebeluși” descrie perioada începând cu vârsta de 6 luni, atunci când în dieta celor mici se pot integra progresiv noi și noi alimente.
Până la împlinirea vârstei mai sus amintite, bebelușii își pot lua resursele necesare exclusiv din laptele matern, pentru a li se putea asigura astfel o dezvoltare armonioasă și specifică vârstei.
Diversificarea la bebeluși introdusă prea devreme
Medicii pediatri susțin că cei mici trebuie să experimenteze pentru prima dată mâncăruri cu textură mai solidă începând cu vârsta de 5-6 luni.
În cazul în care diversificarea alimentației se grăbește, există o serie de riscuri de care fiecare mămică trebuie să țină cont, pe baza unei informări corecte, oferite de specialist.
Așadar, diversificarea la bebelusi introdusă mult prea devreme poate determina apariția unor probleme la nivelul sistemului digestiv, aflat încă într-o etapă a dezvoltării incompatibilă cu asimilarea unor alimentele “grele” de către organism.
Diversificarea la bebeluși introdusă prea târziu
Scenariul unei diversificări începute cu mult după împlinirea vârste de 6 luni poate activa o altă serie de complicații în organismului bebelușului.
În acest caz, am putea discuta despre o posibilă carență de minerale, vitamine și calorii, în cantități compatibile cu vârsta la care cel mic a ajuns. Dacă diversificarea este amânată, dezvoltarea armonioasă a celui mic poate avea de suferit.
Diversificarea la bebeluși: 3 idei de piureuri potrivite vârstei
Atunci când începe perioada de diversificare a alimentației la bebeluși, experții afirmă că este mai puțin importantă cantitatea de mâncare solidă pe care organismul bebelușului o asimilează, ci modul în care corpul acestuia rezonează cu noile texuri ale noilor alimente.
Iată 3 retete de piureuri simplu de realizat acasa, pentru a începe cu brio această nouă etapă din viața bebelușului tău:
- Diversificarea la bebeluși – Piureul de morcovi
Se vor spăla foarte bine 2 morcovi, se vor tăia în felii, apoi vor fi introduși la fiert cu aburi, cu ajutorul unui steamer. După ce s-au fiert, morcovii vor fi introduși la blender, până când vor fi transformați într-un piure fin.
Secundar, în funcție de recomandările pediatrului, poți adăuga în acest piure și alte alimente cu textură solidă. Ține cont de faptul că un piure de morcovi poate fi ținut la congelator pentru cel mult 3 luni.
- Diversificarea la bebeluși – Piureul de avocado și banane
Pentru obținerea unui piure pentru diversificarea la bebeluși, sunt necesare un avocado curatat și o banană fără coajă. Revenind la blender, aceste două ingrediente se vor amesteca suficient de mult, astfel încât să se obțină piureul.
În cazul în care consideri că piureul de avocado și banane are o consistență mult prea groasă, poți adăuga puțină apă în compoziție. Spre deosebire de piureul de morcovi, acesta trebuie servit imediat, pentru că i se modifica rapid consistența și culoarea.
- Diversificarea la bebeluși – Piureul de mazăre
Mazarea este un alt aliment ce poate fi introdus în dieta orientată către diversificarea la bebeluși, sub formă de piure simplu de obținut. Fiind un aliment bogat în fibre, mazărea favorizează buna funcționare a sistemului digestiv și fortificarea sistemului imunitar.
Piureul de mazăre poate fi integrat în meniul celui mic odată cu depășirea vârstei de 7 luni. Se realizează foarte simplu: după ce s-a fiert o cantitate de aproximativ 500 gr de mazăre, se amestecă bine în blender, piureul servindu-se imediat.
Iată cât de simplu se poate construi un meniu de bază pentru dieta diversificată a bebelușului. Acestea sunt doar 3 exemple ce îți pot arăta cum te ajuta un blender și pașii corecți de lucru să îi asiguri celui mic hrana optimă pentru o dezvoltare armonioasă.
Însă îți recomandăm să ții legătura cu medicul pediatru, ori de câte ori ai întrebări legate de dieta bebelușului. Cât despre dieta pe care tu o urmezi după naștere, poți comanda online alimente și produse bio, astfel încât să îți asiguri prin alimentație aportul nutritiv optim.