Promisiuni, sugestii politice pentru care este criticat în Franța
Răspunzând criticilor unei părți a lumii politice franceze, în special lideri ai opoziției, Emmanuel Macron a ținut să precizeze că vizita sa la Beirut imediat după catastrofa din zona portuară nu a avut drept scop o „ingerință” în treburile interne ale Libanului sau acela de a impune conducătorilor libanezi soluții pentru problemele cu care se confruntă acum. Altul a fost obiectivul său:
Este vorba de „prietenie”, „nu de ingerință”, a insistat Emmanuel Macron, „Dacă Franța nu-și joacă rolul(…), alte puteri vor proceda la ingerință: ea va fi iraniană, turcă, saudită, va fi ingerință din partea multor alte puteri ale regiunii”.
Președintele Macron, primul șef de stat care a avut această inițiativă, a sosit joi la Beirut, oraș distrus, aflat în stare de urgență și pradă haosului după distrugătoarele explozii de marți din zona portuară, însoţit de importante ajutoare medicale și umanitare. A găsit un oraș într-o situație realmente „apocaliptică”, relatează corespondenții agențiilor internaționale de presă. Potrivit unor precizări venite de la Elysée, Emmanuel Macron a vrut să arate că Libanul, „lovit de o criză politică și economică existentă dinaintea catastrofei, nu este singur… Președintele Macron a dorit să spună că Franța este aici – acesta este rolul ei – și că ea crede în Liban”.
Angajament de a coordona ajutorul internațional acordat Libanului
A purtat convorbiri cu cei mai înalți oficiali ai Libanului, a vizitat cartiere distruse, a răspuns apelurilor și revoltei cetățenilor care acuzau conducerea țării, clasa politică, lumea de afaceri libaneză de corupție și incapacitate de a administra economic și politic țara aflată de mai multe luni într-o criză economică, politică, socială și morală profundă, fără ieșire. A făcut declarații, recomandând autorităților libaneze să adopte urgent măsuri pentru ajutorarea populației din punct de vedere material și psihologic și să opereze urgent reforme economice și sociale.
A promis să acționeze pentru coordonarea ajutorului extern destinat Libanului, să organizeze în următoarele zile inclusiv o conferință internațională pentru susținerea și ajutorarea Libanului, pentru mobilizarea finanțărilor europene și americane.
În luna septembrie, Emmanuel Macron va reveni la Beirut pentru a vedea cum sunt folosite ajutoarele primite, cine le administrează, cui sunt acordate.
Emmanuel Macron, acuzat de „ingerință” în afacerile interne ale Libanului
În fața criticilor formulate de o parte a clasei politice franceze după vizita în Liban și declarațiile făcute acolo, Emmanuel Macron a respins acuzațiile de „ingerință” și de intenția de a dicta liderilor libanezi ce au de făcut în situația în care li se află țara.
„Nu sunt pe cale de a le dicta liderilor libanezi”, a declarat Macron, la Beirut, pentru trimisul postului BFMTV… „Franța ar comite o eroare dacă s-ar substitui puterii politice din Liban”, dar, „în calitate de președinte al Republicii franceze, voi acționa conform istoriei noastre și a poporului prieten libanez (…) Vom fi astăzi acolo pentru a răspunde nevoilor urgente umanitare și a contribui la găsirea unei soluții politice”. Este vorba de „prietenie”, „nu de ingerință”, a insistat Emmanuel Macron, evocând în cele din urmă un argument în favoarea poziției și a demersurilor sale în Liban ce nu poate fi trecut cu vederea de către liderii politici ai opoziţiei: „Dacă Franța nu-și joacă rolul (…), alte puteri vor proceda la ingerință: ea va fi iraniană, turcă, saudită, va fi ingerință din partea multor alte puteri ale regiunii”.