Papa Francisc: Dispariția creștinilor din Orientul Mijlociu ar fi “o pagubă incalculabilă”

În a treia și ulima zi a vizitei sale în Irak, Papa Francisc s-a aflat la Mossul, de secole un prosper oraș patrician și comercial din nordul Irakului. Un oraș în care se află o comunitate creștină din cele mai vechi în lume, dar care a cunoscut și unele din cele mai mari drame ce le-a fost provocată de jihadiști. La Mossul, autoritatea catolică nu a mai putut găși o biserica în stare bună pentru a-l primi pe Papa Francisc, pentru prima oară în istorie când vizitează Irakul. În mijlocul ruinelor unui lăcăș de cult din orașul martir Hosh-al-Bieaa, parțial rămas

din perioada războiului împotriva jihadistilor, suveranul pontif a deplâns încercările prin care au trecut creștinii în această parte a lumii. Aici a spus domină să că dispariția creștinilor din Orientul Mijlociu ar fi “o pagubă incalculabilă”. “Diminuarea tragică a discipolilor lui Christ aici în Orientul Mijlociu, este o pagubă incalculabilă “nu numai pentru persoanele și comunitățile interesat, ci și pentru societatea pe care o lasă în urmă lor”. El a denunțat și la Mossul, că pretutindeni unde s-a aflat în cursul vizitei, “armele”, “terorismul care abuzează religia”, precum și “intoleranță”. A adresat un apel celor plecați în exil să revină în orașele și satele lor don Irak, alungați de teroriști.

Reamintim că ocuparea unei treimi din țară de către grupul Statul Islamic, în perioada 2014-2017, a fost ultimul episod al unei întregi serii de conflicte din Irak care au împins majoritatea creștinilor să ia drumul exilului, ajungând, de la 1,5 milioane, la doar aproximativ 400 000.

Sanctitatea să și-a încheiat cea de a treia zi a vizitei sale istorice în Irak cu slube în orașul martir Qaraqosh și apoi la Erbil, unde a adus un omagiu miilor de persoane -musulmani, creștini, yezidis și de alte credințe – plecați în exil sau uciși.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. ESTI O MARE RUSINE PENTRU CRESTINI, RASPOPITULE ! UN IEPURE FRICOS CARE DA FUCA SA SE VACA CINEZE PRIMUL SA NU O MIERLEASCA, IN TIMP CE Iisus PUNEA MANA PE LEPROSI SI II VINDECA. DACA TOT NU CREZI IN VIATA VESNICA SI TI-E ASA TEAMA DE MOARTE DE CE NU LASI LOCUL ALTUIA MAI DEMN, PACANULE, CI TE TII DE SCAUN PRECUM ceausescu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW