Parlamentul European a votat marți, 9 martie, ridicarea imunității celor trei eurodeputați separatiști catalani, între care se află și fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont. Decizia a fost luată la cererea Spaniei și a fost votată cu 400 voturi pentru, 248 contra și 45 abțineri.
Carles Puigdemont și cei doi foști miniștri ai săi, Toni Comin și Clara Ponsati, sunt urmăriți în Spania pentru organizarea în 2017 a unui referendum interzis vizând independența proviciei Catalonia. Această privare de imunitate a celor trei eurodeputați catalani deschide automat calea spre o nouă examinare de către justiția belgiană a cererilor de extrădare emise de Spania privindu-i pe Carles Puigdemont și Toni Comin, ce trăiesc din 2017 în Belgia pentru a scăpa de pedepsele justiției spaniole. Clara Ponsati, care trăiește în Scoția, ar putea avea aceeași soartă. În favoarea ridicării imunității celor trei europarlamentari secesionişti catalani s-au situat cele trei mari grupuri politice din PE: PPE, Socialiștii și Renew. Poziție contrară au avut ecologiștii și Stânga radicală.
„Votul privind imunitatea noastră parlamentară nu ne privește doar pe noi trei, Clara Ponsati, Toni Comin și pe mine personal, ca indivizi, a avertizat Carles Puigdemont. Votul de azi priveşte valorile pe care noi le apărăm, ideea pe care noi ne-o facem despre democrație și viitorul pe care noi dorim să-l construim în Europa”. Cei trei catalani au anunțat că se vor adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, întrucât Curtea Supremă spaniolă nu este competentă pentru a cere ridicarea imunității lor. Carles Puigdemont a denunțat caracterul politic al procedurilor angajate împotriva lor. Potrivit ministrului spaniol de Externe, Arancha Gonzalez Laya, votul din Parlamentul European „trimite un triplu mesaj”. Unul dintre ele este că problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, și nu în Europa. Aceasta este și linia adoptată de guvernul spaniol, a subliniat ministrul de Externe spaniol, „întinzând mâna forțelor politice catalane pentru găsirea unei soluții prin dialog și negocieri”. Realitatea pare însă a fi alta. Mai mulţi foști lideri catalani rămași în țară, cum este cazul lui Oriol Junqueras, vicepreședinte al guvernului regional condus de Carles Puigdemont, ispășesc în prezent grele pedepse cu închisoarea în Spania pentru vina de a fi organizat referendumul privind independența Cataloniei. Oriol Junqueras fusese și el ales eurodeputat, dar în ianuarie 2020 i-a fost retras mandatul după condamnare.
Foto: By Lukas Uhde – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68600521